Aladrović: Osigurano 160 milijuna kn za očuvanje radnih mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji

Aladrović: Osigurano 160 milijuna kn za očuvanje radnih mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji

Na području Sisačko-moslavačke županije radi 1250 tvrtki, a u gospodarskim subjektima je zaposleno 8.800 osoba

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je u utorak da je za očuvanje radnih mjesta na području potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije osigurano 160 milijuna kuna te je najavio program HZZ-a kojim će na javnim radovima sanacije potresa biti angažirano 500-tinjak ljudi.

Aladrović je to izjavio nakon sastanka u Strukovnoj školi Sisak u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o revitalizaciji gospodarske aktivnosti na području pogođenom nedavnim potresom, kojem su, uz njega i ministra Tomislava Ćorića, između ostalog nazočili i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, predstavnici HAMAG BICRO-a, HBOR-a, HGK, HUP-a, HOK-a te tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije.

Kako je rekao, mjere za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna po radniku su proširene i na potresom pogođena područja, uz izuzimanje kriterija pada prihoda, i mogu se koristiti već od 1. siječnja ove godine.

"Prema našim projekcijama, na taj način smo osigurali 160 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta i gospodarske aktivnosti za sve poduzetnike s ovog područja koji su imali materijalne štete od potresa", izjavio je Aladrović.

Također, naveo je, mjera skraćenog radnog vremena je proširena sa 70 na 90 posto neefikasnog radnog vremena. "Siguran sam da će to iskoristiti jedan dio onih poduzetnika koji će se duže vremena boriti sa štetama nastalima potresom", rekao je Aladrović te napomenuo da su na sastanku dodatno predstavljene i mogućnosti korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja.

Također, predstavljen je i program Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji će se provesti u suradnji sa županom i gradonačelnicima, kojemu je za cilj zapošljavanje 500 ljudi na javnim radovima, prije svega na sanaciji infrastrukture nakon potresa, a počet će se provoditi od 1. veljače.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da su danas obavijestili poduzetnike da će im HAMAG-BICRO i HBOR omogućiti moratorij na sve kredite koje su kod njih uzeli. Također, HBOR će u idućem razdoblju predstaviti program za obnovu poduzetničke infrastrukture.

Ministarstvo gospodarstva će u slijedeća dva tjedna i interventno otvoriti natječaj za opremanje i popravak postrojenja u vrijednosti 10 milijuna kuna, namijenjen prije svega popravku radionica i strojeva nekoliko stotina obrtnika na područjima pogođenima potresom.

U izjavama koje Hrvatska gospodarska komora (HGK) prenosi u svom priopćenju, predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač procijenio je tehničku štetu te tvrtke od potresa na 15-ak milijuna kuna, direktor Hippa Hrvatska Darko Baljak iznio je podatak o šteti od dva milijuna kuna, dok je Elmor Baraković iz Drvnog centra Glina, dijelu Sherif grupe, rekao da su oni još uvijek angažirani na obnovi, a da štete procjenjuju na oko desetak milijuna kuna.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 13.01.2021. / www.vecernji.hr