Ako maleno dijete mora u samoizolaciju, roditelji neće dobiti punu naknadu

Ako maleno dijete mora u samoizolaciju, roditelji neće dobiti punu naknadu

Ako je učenik premalen da bi bio sam kod kuće, a roditelj ne može raditi na daljinu, izgledno je da će morati posegnuti za bolovanjem

Za točno tjedan dana učenici će se, prema detaljnim i zahtjevnim epidemiološkim uputama, vratiti u škole.

Oko pitanja samoizolacije u slučaju kada je ona propisana za djecu, portal Telegram konzultirao se s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Prema odgovoru koji su primili, ako je školarac pozitivan na Covid-19, s njim u izolaciju idu i članovi njegovog kućanstva, no ako je školarcu propisana samoizolacija jer je bio u kontaktu sa zaraženim učenikom, članovi njegova kućanstva ne moraju u samoizolaciju (sve do trenutka kad – i ako – školarac ne razvije znakove bolesti i bude pozitivan na koronu).

Ako dijete iz škole ili vrtića dođe pozitivno na Covid-19, roditelji kao članovi kućanstva idu s djetetom u samoizolaciju. U tom slučaju, roditelji zaposleni na poslovima koji se ne mogu obavljati od kuće, moraju uzeti bolovanje.

“Za vrijeme trajanja privremene nesposobnosti zbog izolacije, osiguraniku pripada pravo na naknadu plaće u iznosu 100 posto od osnovice za naknadu plaće”, stoji u propisima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji se pozivaju na Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Roditelje čija djeca završe u samoizolaciji kao kontakti sa zaraženim ne moraju u samoizolaciju (sve do trenutka kad – i ako – školarac ne postane pozitivan na koronu). No, ako se radi o malodobnoj djeci koja tijekom samoizolacije ne mogu sama biti kod kuće, a roditelj radi posao kojeg nije moguće raditi na daljinu, izgledno je da će morati posegnuti za bolovanjem. Taj će roditelj zbog bolovanja dobiti još nižu plaću.

Njegova će plaća za period bolovanja biti obračunata prema HZZO-ovoj odredbi o privremenoj nesposobnosti za rad radi njege člana obitelji; ako je dijete starije od sedam godina, roditelju na bolovanju naknada plaće iznosi 70 posto od osnovice za naknadu. Jednako kao i u uobičajenim situacijama kada roditelj uzima bolovanje zbog djeteta.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu telegram.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 01.09.2020. / www.telegram.hr