Švicarska i dalje ograničava zapošljavanje hrvatskih radnika, iako otvaraju svoje tržište rada za državljane Bugarske i Rumunjske

Švicarska i dalje ograničava zapošljavanje hrvatskih radnika, iako otvaraju svoje tržište rada za državljane Bugarske i Rumunjske

Građani Rumunjske i Bugarske od 1. lipnja ove godine imat će punu slobodu zapošljavanja i otvaranja posla u Švicarskoj. Za radnike iz Hrvatske i dalje biti na snazi obveza ishođenja radne dozvole, objavila je bugarska državna novinska agencija (BTA).

Pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske, BTA navodi kako je švicarsko Federalno vijeće 15.svibnja ove godine odlučilo otvoriti svoje tržište rada za Bugarsku i Rumunjsku te time ostavilo Hrvatsku kao jedinu članicu EU na čekanju do daljnjega. Agencija napominje kako Švicarska i Europska unija imaju dogovor o slobodnom protoku radnika, ali je Švicarska 2009. iskoristila pravo ograničiti pristup na svoje tržište rada za izabrane članice EU.

Odluka o ograničenom otvaranju švicarskog tržišta rada istječe krajem svibnja ove godine, budući da je Švicarska koristila maksimalnih deset godina za odgodu potpunog slobodnog protoka radnika iz Bugarske i Rumunjske. Prema podacima BTA, u Švicarskoj radi oko 11 tisuća Bugara.

Za hrvatske radnike slobodno zapošljavanje u Švicarskoj, odlukama tamošnje vlade, onemogućeno je najmanje do 2021.. Naše Ministarstvo rada i mirovinskog sustava upozorilo je kako Švicarska može ograničavati pristup svome tržištu rada hrvatskim građanima sve do 2026..


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

 

Utorak, 28.05.2019.