Radnici Elona Muska zbog bolovanja dobivaju otkaz

Radnici Elona Muska zbog bolovanja dobivaju otkaz

Sadašnji i bivši zaposlenici u tvornici Elona Muska žale se na svoje svakodnevne radne uvjete.

Devon Beccera u Tesli je počela raditi u veljači 2018. godine. Nakon nekoliko mjeseci rada u njihovoj velikoj tvornici u Sparksu, Nevadi, dobila je promaknuće, i postala supervizor, s plaćom od 25 dolara po satu. U srpnju te godine saznala je da je trudna, i obavijestila upravu da će svoj porodiljni iskoristiti u veljači 2019. godine, kada bi trebala za njega imati sve uvjete.  

No umjesto toga 14. prosinca 2018. godine, dobila je otkaz. 

"Nevada je država s pravom na posao (right-to-work) pa im nije trebao nikakav razlog da me otpuste. No bilo je to jako 'zgodno' dva tjedna prije Božića, i 50 dana prije nego mi je počeo porodiljni", rekla je.  

I tako je u 28 tjednu trudnoće izgubila zdravstveno, i jedini izvor prihoda jer je njezin suprug ostao doma s djecom. Teslin glasnogovornik rekao je kako joj je ugovor otkazan zbog problema s performansama, piše The Guardian.  

Tijekom proteklih nekoliko godina, protiv Tesle podignuto je niz tužbi, optužbi iz nacionalnog radničkog odbora i različitih navoda u kojma se spominju nepošteni otkazi.  

U ožujku su se radnici u kalifornijskoj tvornici počeli sindikalno organizirati.

Otpustili su je jer koristila mobitel i zvala supruga 

Jennifer Peercy radila je u Tesli u Las Vegasu kao agent za brigu o kupcima od kolovoza 2018. godine. Bila je tada već majka četvero i trudna s petim djetetom kad su joj kolege ponudili svoje beneficije za pomoć u skrbi za djecu. 

"Imala sam dozvolu nadzornika za korištenje mobilnog telefona kako bi mogla pomoći svom suprugu koji je u tom trenutku bio jako bolestan. Dva sata nakon početka smjene supervizor mi je rekao da odem kući. Napravili su 'istragu' i otpustili me", rekla je. 

Njezin suprug Carlos Aranda koji je također bio Teslin zaposlenik, a tada na bolovanju, dao je ostavku 24. lipnja, da bi iz ljudskih resursa saznao da mu je ugovor prekinut s 26. Trenutačno su bez posla i stana.

Teška mogućnost napredovanja, a otkazi se dijele i zbog kašnjenja

"Nisam napredovao ni nakon dvije godine na čelu tima jer sam nekoliko dana kasnio dvije minute", rekao je jedan radnik.  Zaprijetili su im otkazom. 

"Rekao je da mogu, a poslije me zapisao kao da sam ranije otišao, što tretiraju kao da sam zakasnio", rekao je. Sljedećeg tjedna bili su suspendirani jedan dan, bez plaće, i prijetili su im prekidom ugovora. Dobivali su 'kaznene' bodove zbog bolesti. 

Glasnogovornik Tesle odbio je komentirati njihovu politiku, no negirao da kažnjavaju radnike jer koriste plaćeno slobodno vrijeme. 


 

Ostatak članka pročitajte na: express.hr

Srijeda, 10.07.2019.