Neobična i egzotična jela

Pržene tarantule i žohari u fancy restoranu

Ako ste mislili da je konzumacija žohara posebnost Dalekog istoka i okolnih regija, koje i inače imaju čudne prehrambene običaje, pogriješili ste, pošto i na Zapadu postoje mjesta na kojima se glad može utažiti jedenjem krajnje odvratnih i gadnih živina.

Pažnju su najviše privukli prženi i pohani insekti, gliste, zrikavci, ličinke, tarantule i žohari.Uzmite za primjer restoran u možda najpoznatijem hotelu na svijetu, njujorškoj Waldorf-Astoriji, u kome svake godine neprofitna organizacija pod nazivom “Klub istraživača” priprema tradicionalnu večeru tokom koje imaju samo jedan cilj: da izazovu svoje goste da razmisle o alternativama što se tiče hrane koju jedu.

“Ovo nije “Fear Factor”. Želimo ljudima pokazati da postoji i nešto drugo osim piletine, govedine i svinjetine, i nadamo se da će to i sami shvatiti – kaže Jin Rurka, koji predsjedava odborom Egzotične godišnje večere “Kluba istraživača” od 1998. godine.

Među 40 stvari koje su ove godine bile predstavljene nalaze se i kozje oči, ali pažnju su najviše privukli prženi i pohani insekti: gliste, zrikavci, ličinke, tarantule i žohari. Gosti koji su ove “delikatese” probali kažu da su gliste bile “debele i gumene” i da su imali osećaj kao da jedu kosu. Zrikavci i larve im se također nisu dopali, ali ih je lakše jesti. Madagaskarski žohari i tarantule, međutim, bile su najveći izazov.

“Kad jednom pređete granicu i stavite žohara u usta, shvatiti ćete da je on u sredini ukusan kao tiramisu” kaže jedan od ljudi koji je član “Kluba istraživača” već dvije godine.

Fotogalerija:

Srijeda, 18.12.2013. / druga.tv