Koronavirus, čini se, ostavlja trajne posljedice, tvrde znanstvenici

Koronavirus, čini se, ostavlja trajne posljedice, tvrde znanstvenici

Kako koronavirus uglavnom pogađa donji dišni trakt, većina zaraženih osjećaj suhi kašalj, teško disanje i općenito ima simptome upale pluća. Sada znanstvenici iz Hong Konga kažu da pacijenti koji ozdrave mogu imati i trajno oštećena pluća.

Malo istraživanje provedeno na 12 ispitanika koji su otpušteni s liječenja pokazuje da dvoje ili troje njih ima smanjeni kapacitet pluća. Ipak, prerano je za konačno zaključiti hoće li to biti trajna posljedica infekcije COVID-19, javlja Deutsche Welle.

“Kod nekih pacijenata, funkcionalnost pluća može pasti od 20 do 30 posto nakon oporavka”, kaže dr. Owen Tsan Tak-yin, zdravstveni direktor Centra za zarazne bolesti Bolnice “Princeza Margaret” u Hong Kongu. Kompjuterska tomografija je pokazala “vrećice” u plućima koje su ispunjene tekućinom ili gnojem, a stanje se može pogoršavati kako bolest napreduje.

Sada treba istražiti jesu li pacijenti koji su preboljeli COVID-19 razvili plućnu fibrozu koja predstavlja stvaranje ožiljnog tkiva u plućima, što može smanjiti funkciju pluća i otežati glavnu funkciju ovog velikog organa – izmjenu plinova u krvi.


Izvor: mojevrijeme.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.03.2020.