Direktori u danu zarade godišnju plaću radnika

Najviši menadžeri u vodećim američkim biznisima prošle su godine u samo jednom danu zaradili više nego prosječan zaposlenik u cijeloj godini. U usporedbi s najbolje plaćenim američkim kolegama, europski direktori zaradili su tek trećinu njihova primanja - omjer iznosi 36 prema 13 milijuna dolara.

Vodeći ljudi u velikim uspješnim američkim tvrtkama u prosjeku su godišnje zaradili 11 milijuna dolara, u što su uključene i sve beneficije.

U isto vrijeme radnici na najnižim položajima američke ekonomije dobili su prvi povećani federalni minimum plaće u posljednjih deset godina. No nove veće minimalne plaće od 5,85 dolara po satu, nakon što se korigiraju za inflaciju, iznose čak sedam posto manje od minimuma koji je vrijedio prije jedne dekade.

U toj istoj dekadi su izvršnim direktorima plaće narasle za oko 45 posto, pokazuje studija.

Za mirovine visoko pozicioniranih izdvojeno je 1,3 milijuna dolara u 2006. A čak 59 posto kućanstava koje vode 45 do 54-godišnjaci, jedva da je imalo mirovinski račun.

Između 2001. i 2004., mirovinski prinosi prosječnog kućanstva iznosili su tek 3.775 dolara godišnje.

Samo na ime troškova stanovanja i putnih troškova 386 izvršnih direktora obuhvaćenih u studiji primilo je u prosjeku 438.342 dolara u prošloj godini.

Zaposlenici bi taj iznos primili u 36 godina, izračunali su autori studije.

Dvadeset najviših plaća menadžera u javnim tvrtkama lani je prosjeku iznosilo 36,4 milijuna dolara. Prema tome, američki direktori zarađuju mnogo više od europskih kolega. U prošloj godini je 20 najbolje plaćenih europskih menadžera zaradilo 12,5 milijuna godišnje, što je tek trećina primanja 20 najbolje plaćenih kolega Amerikanaca.

Podatke je objavio Reuters, a prikupio ih je vašingtonski Institut za političke studije.

Četvrtak, 06.12.2007. / tportal.hr