Bojite se koronavirusa? Pet preporuka kako se psihički nositi sa strahom od epidemije

Bojite se koronavirusa? Pet preporuka kako se psihički nositi sa strahom od epidemije

Pretjerani strah i panika mogu napraviti više štete, nego koristi, a dr. sc. Ljiljana Muslić s Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja HZJZ-a izdala je pet preporuka:

1. Važno je naći i pratiti provjerene i vjerodostojne izvore informacija. Usto je važna kontinuiranost i dosljednost informiranja, ali ne pretjerano i stalno.

2. Drugi važan način na koji možemo upravljati osobnim doživljajem rizika je da si postavimo nekoliko jednostavnih pitanja, kao što su “Postoji li razlog zbog kojeg mislim da sam ja osobno u riziku od zaraze? Jesam li bio u kontaktu s mogućim slučajevima zaraze?” Takvim promišljanjem smanjujemo mogućnost doživljaja rizika, odnosno racionalnije promišljamo o mogućoj opasnosti.

3. Treća preporuka je da promišljamo koje su to mjere i načini, odnosno naša ponašanja kojima uspješno možemo doprinijeti smanjivanju rizika. Na tom mjestu je ponovno važno donositi odluke na temelju vjerodostojnih informacija od strane stručnjaka. To uključuje i ponašanja vezano uz načine na koje možemo zaštiti sebe, ali i druge ljude. Navedenim načinima i ponašanjima odgovorno se ponašamo prema svom zdravlju, ali i zdravlju drugih osoba.


Ostatak članka pročitajte na: mirovina.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 18.03.2020.