Višnjanci Aleksija i Alessandro Farina: Od kredita i odricanja do uspješne priče o ekološkoj proizvodnji malina, kupina, povrća

Višnjanci Aleksija i Alessandro Farina: Od kredita i odricanja do uspješne priče o ekološkoj proizvodnji malina, kupina, povrća

Bračni par iz okolice Višnjana "ludo i hrabro" krenuo u osnutak OPG-a

Bračni par Farina iz istoimenog sela ispod Višnjana doslovno pokazuje da “ni fari hoditi za drugima” već treba stvarati vlastite sljedbenike, odnosno, followere. Kad kupcima diljem Istre dojave da su ubrali svježe maline, njihova Viber grupa u trenu se napuni porukama. Na njih odgovaraju još u polju, rukama izgrebanim od branja, jer su im društvene mreže ključni pomagač u prodaji od 2009. kad su otvorili OPG Alessandro Farina.

 

U počecima oboje su radili na drugim radnim mjestima. Imali su velike kredite stoga je Aleksija mjesecima obavljala dupli posao: preko tjedna u trgovini dječje opreme u Poreču, a vikendom na sajmovima. Uz podršku supruga 2011. dala je otkaz i odlučila zarađivati isključivo od poljoprivrede. I to one ekološke, a u to doba u Hrvatskoj nije bilo više od 1.500 registriranih ekoloških proizvođača.

“Bilo je ludo i hrabro krenuti u poljoprivredu u takvim uvjetima, ali odrekli smo se mnogih stvari i otplatili gotovo sve kredite”, kaže Aleksija. Dodaje kako je organski uzgoj puno teži zbog bolesti i rigoroznih kontrola što povisuje cijenu proizvodnje. 

“Htjeli smo biti drugačiji, kupcima ponuditi najbolju moguću kvalitetu. Smatram da nam nisu  konkurencija trgovački lanci. Mi beremo voće danas za danas. U trgovačkim lancima ono stoji po nekoliko dana i postaje pljesnjivo što ugrožava čovjekovo zdravlje”, kaže Aleksija. Dodaje kako će radije pojesti tri voćke iz vlastitog vrta negoli tucet špricanih iz supermarketa.

Ostatak članka pročitajte na: www.istriaterramagica.eu

Srijeda, 05.02.2020. / www.istriaterramagica.eu