Pula: U manje od 3 mjeseca odjavljeno 48 obrta, a pomoć zatražilo više od 450 poduzetnika

Pula: U manje od 3 mjeseca odjavljeno 48 obrta, a pomoć zatražilo više od 450 poduzetnika

Nadležne gradske službe zaprimile su gotovo 450 zahtjeva poduzetnika različitih djelatnosti pogođenih koronakrizom koji traže neku vrstu pomoći

Gradsko vijeće Pule donijelo je mjere pomoći gospodarstvenicima koji su morali ograničiti i(li) obustaviti rad zbog pandemije.

Poduzetnici su oslobođeni plaćanja poreza na korištenje javnih površina, odgođeni su dospijeće poreza na potrošnju te izdanih računa za komunalnu naknadu, obustavljeno je plaćanje spomeničke rente.

Određeno je i obročno plaćanje komunalnog doprinosa od 1. ožujka do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane. No, da bi ostvarili pravo na ovu pomoć, poduzetnici moraju dokazati da im je promet doista pao, i to najmanje 20 posto, dok lani nisu smjeli ostvariti više od 7,5 milijuna kuna prihoda.

Iz udruženja obrtnika Pule još su koncem svibnja upozorili da na području koje pokriva ova asocijacija - a to je cijela bivša pulska općina, sve do Barbana i Svetvinčenta - zasad nije došlo do drastičnog pada broja obrta. No, ukazuju da će kriza tek uslijediti, i to nakon što se ukinu lokalne i državne mjere potpore.

U pulskom udruženju, koje ima 2.770 članova, od 1. ožujka do 25. svibnja odjavljeno je 48 obrta. Kad je riječ o djelatnostima, najviše je ugašenih obrta koji se bave ugostiteljstvom (9), slijede usluge čišćenja i pranja (8) te turističke usluge i vodiči (6). No, istovremeno je u ožujku otvoreno 29 obrta, u travnju devet, a u svibnju 12, dakle ukupno 50. Iako je više obrta otvoreno nego što je zatvoreno, to ipak ne ukazuje da je obrtništvo naglo procvjetalo, tvrde u pulskom udruženju.

Tajnica Ester Jurinović upozorila je tad da se posljedice ipak osjećaju, budući da se svake godine uoči turističke sezone otvara velik broj obrta, a to ove godine ipak nije slučaj.

- Posljedice tek dolaze, i to nakon što Hrvatski zavod za zapošljavanje prestane isplaćivati plaće ugroženim obrtnicima, kazala je ona. Najveći su udar pretrpjeli trgovina i ugostiteljstvo, koji su bili zatvoreni dva mjeseca. Iako se sve polako počelo vraćati u normalu, generalno se slabo posluje. Promet je pao 30-40 posto, a u nekim djelatnostima i do 50 posto.

Članak u cijelosti pročitajte u Glasu Istre.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 08.06.2020. / www.glasistre.hr