Ovo zanimanje je sve češći razlog ulaska u svijet biznisa

Ovo zanimanje je sve češći razlog ulaska u svijet biznisa

Ukupno trajanje programa je 400 sati, program obuhvaća teoretski i praktični dio, a mogu se upisati sve odrasle osobe koje imaju najmanje završenu trogodišnju srednju školu.

Unutar Europske unije Hrvatska kaska po broju vrtića, dadilja i odgajatelja, a jedno od rješenja nudi zabočko Učilište Piramida znanja kroz Školu za dadilje; program osposobljavanja koji je dosad prošlo više od 40 dadilja, među kojima je i jedan muškarac, a iz svake grupe koju školuju nastane barem jedan obrt. Kako broj vrtića ne zadovoljava potrebe stanovnika Krapinsko-zagorske županije, javila se potreba za obrtima za čuvanje djece, priča nam Adam Jakov Deak, ravnatelj Učilišta Piramida znanja.

“Cijena obrta dadilja postala je prihvatljiva svima koji nisu uspjeli dobiti mjesto u vrtiću ili im obrt više odgovara, a kako vrtići često nemaju cjelodnevni boravak, uz današnji tempo i radno vrijeme roditelja fleksibilnost obrta često bude presudna pri odabiru”, kaže Deak.

Među novootvorenim obrtima je i onaj Ivane Kokolek koja je nakon završetka programa u Svetom Križu Začretje, u sestrinoj kući, početkom rujna ove godine otvorila obrt za čuvanje djece Malci.

“Zanimanje dadilje-odgajatelja je traženo. Ima ih premalo u vrtićima i privatnom sektoru, a traži se i puno dadilja za individualno čuvanje djeteta, odnosno tete čuvalice. Tromjesečni program Učilišta je kroz sedam etapa i praksu i teoriju dobro osmišljen i koncipiran, dovoljno opsežan da se nauči najvažnije bez nepotrebnih detalja. Što se tiče obrta za čuvanje djece, ljudi nisu još dovoljno upoznati s ovakvim vidom čuvanja i skrbi djece pa su skeptični pri samoj pomisli da u takvo nešto uđu s poduzetničke strane”, smatra Ivana koja uskoro planira otvoriti još jednu grupu u svojoj kući, odmah do sestrine gdje sada obavlja djelatnost. “Cilj mi je bio pomoći roditeljima koji nemaju osiguranu skrb svoje djece, a moraju raditi. S problematikom popunjenosti vrtića smo već svi upoznati, a tu moram napomenuti da tamo gdje i ima mjesta, moraju se zadovoljiti visoki kriteriji. Cilj mi je također bio pružiti djeci skrb, ljubav, sigurnost, igru, veselje, a da uz to ponešto nauče. S kratkim početkom sam zadovoljna. Još smo svi u fazi prilagodbe, ali djeca su to iznenađujuće dobro prihvatila, a i ja sam zadovoljna našim radom. Imam još ideja za unapređenje samog posla, ali krećemo polako. Trenutačno radimo sestra i ja, a za drugu grupu planiramo zaposliti još dadilja”, ispričala nam je Ivana.

Ostatak članka pročitajte na poslovni.hr

Ponedjeljak, 23.09.2019. / poslovni.hr