Ovo su glavni razlozi zašto se strani investitori povlače iz Hrvatske

Ovo su glavni razlozi zašto se strani investitori povlače iz Hrvatske

Možemo očekivati da će se koristiti rješenja koja nude kriminalističko profiliranje događaja rizičnih za tvrtku.

Hrvatska godišnje gubi više od deset posto BDP-a zbog korupcije, prijevara i financijskog kriminala, a prema Indeksu percepcije korupcije prošle smo godine zauzeli 60. mjesto od njih 180. 

Podatci su to koje navodi Yuri Sidorovich, glavni Deloitteov partner za forenziku u Adriatic regiji, s kojim smo razgovarali o navedenim izazovima netom nakon Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama, prvi put održanom u Hrvatskoj.

Koji su glavni razlozi i uzroci korupcije i prijevara?  
Korupcija i prijevare društveni su fenomen koji pokreće veliki broj faktora; od postizanja prodajnih ciljeva i nedostatka kontrole, do faktora koji su više psihološke prirode, uz stav "a što ja ne bih uzeo ono što mi pripada". U okruženju visoke stope tolerancije prema korupciji, ti su faktori, naravno, pojačani. Loše razvijeni mehanizmi korporativnog upravljanja, neučinkoviti progon počinitelja i velike društvene razlike stvaraju poligon za korupciju koja postupno ulazi u sve pore društva.

Odakle onda krenuti i kako vratiti povjerenje u sustav?
Najprije moramo priznati da imamo problem. U ljudskoj je prirodi da zatvaramo oči pred problemima, a rješenja tražimo kada već "gori". To vrijedi i za korupciju, a unatoč njezinoj dugoj povijesti, tek se prije 25 godina krenulo s ozbiljnim analizama. Koja su rješenja? Svi modeli teorijskog upravljanja rizikom prijevara naglašavaju ulogu vrha i menadžmenta u ovom procesu, koji se mora voditi pozitivnim primjerima i posvetiti rješavanju problema. To je ključni faktor pokretanja nečega, napretka i dobivanja pravih resursa. Ne postoje brzi popravci s čarobnim učinkom. Moramo čvrsto odlučiti da želimo promijeniti stvari i inzistirati na ulaganju u instrumente za podizanje svijesti i suzbijanje koruptivnih radnji. Svi znamo da je povjerenje nešto što možemo brzo izgubiti, a teško povratiti. Nažalost, trenutno se nalazimo u situaciji kada je povjerenje na vrlo niskoj razini i trebat će puno napora da se ta slika popravi.

Što je s pravosuđem?
Kazne i sankcije sigurno su važno sredstvo za odvraćanje od korupcije, ali samo ako se provode sustavno. Za razliku od zemalja s anglosaksonskim pravnim uređenjem, veliki problem u našem okruženju je to što zakone ne provodimo učinkovito. Ako samo pogledamo broj i iznos nagodbi koje tvrtke plaćaju za otvorene slučajeve kršenja američkog zakona o antikorupcijskoj FCPA, vidimo da su to višemilijunski iznosi, koji se broje čak i u milijardama, i bolna su točka i najvećim svjetskim korporacijama. Resursi koje te tvrtke ulažu u sprečavanje korupcije i osiguravanje poslovne koherentnosti su, naravno, na potpuno drugačijoj razini nego što smo navikli. Moramo procesuirati pojedince, ali važna je i odgovornost pravnih osoba za kaznena djela, što moramo početi prepoznavati i sankcionirati. Nažalost, još uvijek je prisutan dojam da sudovi nemaju dovoljno veliku moć kako bi profesionalno i apolitično rješavali pitanja financijskog kriminala.

Ostatak članka pročitajte na poslovni.hr

Četvrtak, 12.12.2019. / Lucija Špiljak, poslovni.hr