Najbogatiji Hrvat: "Moje bogatstvo namijenjeno je za to da mogu platiti radnike ako firma dođe u krizu"

Foto: www.orbico.com

Najbogatiji Hrvat: "Moje bogatstvo namijenjeno je za to da mogu platiti radnike ako firma dođe u krizu"

Orbico ima tvrtke u 20 država, a ostvaruje prihod od oko 2 milijarde eura, ove godine planiran je prihod od 2,3 milijarde eura

Mi smo najveći distributeri u Europskoj uniji za robu široke potrošnje. Broj jedan smo već dvije godine, rekao je osnivač i vlasnik tvrtke Orbico Branko Roglić u emisiji HRT-a "Druga strana" urednika i voditelja Željka Karduma.

Orbico je obiteljska tvrtka koja ima kontinuitet rasta i razvija se, a Roglić je ispričao kako je osnovao frmu.

- Tvrtka je osnovana u Švicarskoj. Tih godina zastupao sam Vartu i došao na ideju s jednim češkim proljećarom da zajedno osnujemo tvrtku u Švicarskoj. Osnovali smo je 23. 2. 1987. U tih više od 30 godina narasli smo od nule do 2,38 milijardi eura prometa koje smo imali prošle godine, rekao je.

Tvrtka ima 8000 zaposlenih, ukupan dug je oko 120 milijuna eura. Je li to mnogo?

- Nije, dva EBITDA, oko dva godišnja profita. Kad je promet 2,38 milijardi eura, taj dug je vrlo mali. U odnosu na druge firme vrlo smo malo zaduženi. Ja sam reinvestirao 95% svojeg profita i zato smo malo zaduženi, rekao je.

Neki izvlače novac iz firme, ne reinvestiraju ga. Kako ste se vi odlučili za reinvestiranje, pitao ga je Kardum.

- Ako je novac pod vašom kontrolom, onda ste najsigurniji. Moj novac je reinvestiran u moju firmu, ja ga kontroliram, moje ideje se razvijaju kroz tu firmu. Mislim da je to najsigurniji posao za mene i za moj novac i da ga ja vlastitim znanjem i vlastitim idejama štitim. Novcu pada vrijednost i najbolje se štiti kad ga vrtite u vlastitoj firmi s vlastitim idejama, odgovorio je Roglić.

Na pitanje je li točno da je među najbogatijim Hrvatima, a da se to baš i ne vidi, rekao je:

- Imam brod 8,90 metara. Ja sam ribar u duši, nitko me neće izvaditi iz mog društva, mojih prijatelja iz djetinjstva. Ja se držim njih i sasvim mi je lijepo. Imam svoj brod, imam svoju Makarsku gdje živim, imam svoju župu, obiteljsko imanje u zaleđu Makarske, imam svoj Zagreb, imam Split i ja se u tom krugu vrtim. Naravno, putujem i u zemlje gdje imam poduzeća, ali u posljednje vrijeme sve manje i manje, rekao je Roglić.

Tijekom razgovora je dotaknuta i tema bogatstva.

- Što znači biti najbogatiji? Ja sam najbogatiji kad sam sam, s prijateljima i kad lovim ribu. Meni milijuni ne znače ništa, pravome poduzetniku. Poduzetništvo nije luksuz, nisu avioni, nisu zlatni tepisi. Poduzetništvo je briga za ljude i ja to tako držim. Moje bogatstvo namijenjeno je za to da mogu platiti radnike ako firma dođe u krizu dok ona prođe. Ako želite biti čovjek i pravi poduzetnik, najprije ćete platiti radnike, pa dug bankama, pa zatim dobavljače i tada ćete podijeliti profit. Ali profit uzeti a da niste platili radnike i ostati dužni dobavljačima, što se kod nas vrlo često događalo, to je sramota. A ja tu sramotu neću izdržati, rekao je Roglić.

Članak u cijelosti pročitajte u Jutarnjem listu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 02.10.2020. / www.jutarnji.hr