Kako zadržati IT djelatnike

Kako zadržati IT djelatnike

Zaposleni u IT sektoru su posljednje dvije godine, koliko traje pandemija koronavirusa, prenatrpani poslom i pod stresom kakav nisu osjetili u takvoj mjeri nikad. Zbog toga su otkazi sve češća pojava i kompanije su morale početi pronalaziti načine kako to zaustaviti.

Naravno, rješenja postoje i ljudi će ih prihvatiti ako osjete da im pomažu. Gartner je kroz istraživanje u kojem je sudjelovalo 1755 zaposlenih u IT sektoru kroz 40 zemalja otkrio točno kakva to rješenja mogu nekoga odvratiti od davanja otkaza.

Istraživanje se provelo kroz posljednji kvartal prošle godine, a povod je globalna analiza u kojoj se otkrilo da dvije trećine od 18.000 zaposlenih aktivno traži novi posao. To je, naravno, bio alarmantan podatak u trenucima dok ionako vlada nestašica kvalitetne radne snage u tehnološkom sektoru.

Od svih ispitanika, samo 29 posto je Gartneru potvrdilo da sasvim sigurno ostaje na trenutnom poslu. Tako nešto potrebno je podhitno promijeniti, a prvi korak utom smjeru jest ponuditi više fleksibilnosti u samom poslovanju. Posebno kad se radi o IT sektoru, koji bi trebao biti izuzet od ostatka organizacije u tom smislu.

Rad na daljinu je pomogao u kratkoročnom smislu, ali prekovremeni sati su se povećali, zajedno s produktivnosti, kao i uplitanje poslovno u privatni život. Kako je vrijeme odmicalo, stres se vratio i rad na daljinu, odnosno, određena fleksibilnost u samom načinu rada, više nije bila dovoljna.

Rješenja su, bez iznenađenja, jednostavna. Zapravo, takva su svugdje i oduvijek pa je uopće apsurdno što se moraju raditi istraživanja da bi se stiglo do njih. Zaposleni žele da im se teret posla smanji, da imaju svoje slobodno vrijeme, da nastave u što većoj, ili potpunoj, mjeri raditi na daljinu, da dobivaju bonuse za ispunjenje ciljeva i da dobivaju povišice sukladno rastu prihoda...

Ovu i slične vijesti pronađite na vodećem ICT portalu u Hrvatskoj - ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 11.05.2022. / ictbusiness.info