Hoće li mali poduzetnici preživjeti ako ovakva situacija potraje?

Hoće li mali poduzetnici preživjeti ako ovakva situacija potraje?

Mali poduzetnici, obrtnici, najteže su pogođeni trenutačnom koronakrizom. Zbog obveze zatvaranja radni prihodi su im pali za 100 posto, a budućnost poslovanja je neizvjesna.

Kako bi saznali s kojim se sve problemima suočavaju, s njima su razgovarali novinari portala novac.hr i pitali ih kako preživljavaju “ključ u bravi”, što planiraju nakon krize i kakve će to posljedice ostaviti na njihovo poslovanje i branšu.

- Očekujem da bi se kafići mogli otvoriti 15. svibnja, ali teško je predvidjeti, zdravlje je ipak prioritet - kaže Ivan Knežević (33), ugostitelj i vlasnik zagrebačkog kafića A most unusual garden. Prema njemu, svibanj je krajnji rok, a potraju li mjere izolacije do kraja ljeta, ugostiteljstvo će to teško preživjeti. On je svoj lokal, koji vodi s kolegom Marijem Pitešom, na zagrebačkom Knežiji zatvorio 16. ožujka.

- Imamo pad prihoda od 100 posto, a troškovi hladnog pogona i dalje su prisutni. Roba koju smo naručili prije krize dolazi nam na naplatu, režije, najamnina prostora. Srećom, na istoj smo lokaciji već pet godina, a najmodavac nam je izašao u susret na jedan ljudski, fer i korektan način - govori mladi ugostitelj koji je u ovoj industriji već 15 godina.

Smatra da će koronakriza desetkovati ugostiteljski sektor. Preživjet će oni koji “žive od svojih ruku” i obiteljski biznisi, ali svi koji su ulazili u ugostiteljstvo s viškom novca, hobistički, jednostavno će podvući crtu i shvatiti da im se to ne isplati.

Ireni Širanović (37), vlasnici zagrebačkog tattoo i piercing salona Octopus, posao nije stradao samo zbog izbijanja epidemije, nego i zbog potresa. Njezin salon u Gundulićevoj ulici pretrpio je štetu. Uz to, živi u Dugom Selu pa je, samo da bi došla do salona, morala tražiti e-propusnicu.

- Kao u lošem filmu katastrofe, sve se zaredalo. Imamo popucanih zidova koje ćemo morati sanirati, ali zapravo smo dobro prošli kad vidim kako su stradale ostale zgrade u ulici. Veći nam je problem nemogućnost rada, prihodi su nam pali za 95 posto - govori dodajući da nešto prihoda još ostvaraju prodajom piercing nakita preko web shopa.

Kao i većina pružatelja usluga, tattoo i piercing majstorica, koja je svoj salon otvorila prije devet godina, morala je zatvoriti vrata 19. ožujka.

U studiju Octopus ima šest zaposlenih, a svi su sada na državnom minimalcu. O otpuštanju nije razmišljala jer, kaže, u tattoo i piercing branši teško je naći stručnu radnu snagu. Potraju li mjere dulje od lipnja, predviđa, puno će malih obrta morati staviti ključ u bravu.

- Živimo od članarina naših članova, što znači da su nam prihodi pali 100 posto. Dobili smo minimalac od države za zaposlenike i mislim da je to dobra mjera. Potraje li kriza do kraja ljeta, mislim da će država opet morati intervenirati - objašnjava Štefan Blažević, trener i jedan od vlasnika zagrebačke teretane Anatomska centrala koja je vrata zatvorila 16. ožujka.

- Za mjesec, dva će se vidjeti koliko će teretana nestati s tržišta. Moje je mišljenje da će kriza prvo uništiti manje teretane, posebno one koje plaćaju najam prostora i sprava - procjenjuje.

- Najgore nas tek čeka. Tvrtke koje se bave završnim radovima, ali i cijeli građevinski sektor, posljedice ove krize osjetit će, prema mojem mišljenju, krajem ljeta - govori nam Vlatko Josić (35), vlasnik soboslikarske tvrtke Mont-ing iz Privlake.

Zasad, kaže slavonski ličilac, njegova tvrtka odrađuje prethodno dogovorene projekte, neki traju i po šest ili osam mjeseci. Posao im se smanjio za tri puta, ali kad zbog krize investicije u građevinarstvo stanu, njegov će sektor pogoditi najveći udarac.

Dodaje da su sve Vladine mjere usmjerene na trenutačno saniranje problema u poslovanju, ali nitko ne govori o sektorima koji će iste posljedice osjećati mjesecima poslije.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 15.04.2020. / novac.jutarnji.hr