Frančešević: Ne vjerujem da će čovjek biti zamijenjen strojem, da će biti apokaliptično

Autorica: Ojdana Koharević Foto: PoslovniFM

Frančešević: Ne vjerujem da će čovjek biti zamijenjen strojem, da će biti apokaliptično

Mislim da je prevelik strah od novih stvari, umjetne inteligencije, to gledam iz perspektive novih alata, poput repetitivnih stvari koje će neki stroj preuzeti, a što je dobro.

Ne vjerujem da će čovjek biti zamijenjen strojem, da će biti apokaliptično i da će nam roboti šetati ulicama, ocijenio je u razgovoru za PoslovniFM Mario Frančešević, vlasnik splitske tvrtke Uber d.o.o., poznatije kao SeekandHit.

Iako mu je posao usko povezan s računalima, smatra da je čovjek samo čovjek i da nakon cijelog dana s tehnologijom, tijelo treba odmor, posebno u dane vikenda. Kako kaže, na kraju to je preporučljivo svima, a ne samo zaposlenima u IT sektoru.

U razgovoru s Ojdanom Koharević, urednicom podcasta Poslovni đir, Frančešević govori o početcima, nastanku tvrtke kao i značenju Zlatne bilance za tvrtku s najboljim kreditnim rejtingom za 2022, istodobno i Zlatne bilance za najbolju tvrtku u kategoriji Informacije i komunikacije. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku na platformama Mixcloud i Spotify ili u eteru prvog poslovnog radija PoslovniFM.

Frančešević se prisjetio početaka poslovanja, kada je 2012. godine dobio ideju o pokretanju tvrtke.

-Bilo je vjerojatno kao i većini drugih koji su pokušali nešto napraviti u poduzetničkim vodama. Meni je to krenulo iz studentske sobe i to je tako bilo dosta dugo dok sam kretao s poslovanjem. Mislim da je ‘light motiv’ svih ovih 15 godina bio ‘samozatajno i uporno’. I sama nagrada koja je došla za nas je bila veliko iznenađenje, uopće nismo mislili da ćemo je dobiti, nismo je uopće očekivali, kaže Frančešević.

-Kad sam krenuo nisam mislio ‘E ovo će biti profitabilno’ nego ‘Ovo mi je zanimljivo, ovo želim raditi…’ , otkriva Frančešević dometnuvši kako je sve to na početku krenulo iz znatiženje, njegovih interesa i entuzijazma.

-Mi smo bili mladi i naivni, nas četvorica smo se našli ‘idemo nešto raditi za Faceboook’, ja sam čak otišao u Dublin u Facebook da se upoznamo i pokušamo dogovoriti suradnju. To je bio jedan pozitivan razgovor nakon kojega smo mi počeli raditi na razvoju jednog rješenja koje bi nam pomoglo u svakodnevnim aktivnostima. No, pristup tim materijalima i programskim sučeljima imale su samo američke tvrtke s višemilijunskim prihodima. Tada smo napravili web stranicu na kojoj smo oglase na Facebooku usmjerili na ljude koji rade na Facebooku i nakon dva dana su se javili, tada je krenula naša priča o suradnji, kaže Frančešević.

-Zadnjih godina je tehnologija ta koja utječe na marketing, mi kažemo da se bavimo ‘perfomance marketingom‘ jer za svaki euro koji ulažemo mi možemo provjeriti jesmo li dobili 2, 5 ili 10 eura. Posebno se jako puno može napraviti za one koji imaju puno proizvoda za prodaju, posebno za web shopove, smatra Frančešević.

Na konstataciju urednice kako razvoj digitalnih medija na žalost ne prati lokalna zajednica, Frančešević kaže da je to doista tako, no optimist je, jer se nada da će se i to promijeniti, jer posebno veliki, tromi sustavi trebaju više vremena za prilagodbu.

-To je individualno, nekad treba samo računalo i dobra volja. Nije bauk ne uspjeti, treba probati. Možda je i naš mentalitet kriv jer onaj koji ne uspije odmah se gleda krivo, jer postoji nekakav strah, no ako se i pogriješi bitno je da se iz toga nešto nauči….Po meni treba probati, odgovorio je Frančešević na upit što bi savjetovao mladim ljudima.

Izvor: poslovnifm.com

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Ponedjeljak, 10.07.2023.