'Da mi je netko prije 10 godina rekao da ću se baviti ovim, odgovorio bih nema šanse'

'Da mi je netko prije 10 godina rekao da ću se baviti ovim, odgovorio bih nema šanse'

Bez ikakvog iskustva 2008. upustio se u proizvodnju jagoda

U svom malom selu, Velikom Banovcu u okolici Pakraca, Matija Brinjak je jedini proizvođač voća, a od ove godine i povrća.

Sve je financirao vlastitim sredstvima, a trud uložen u jagode isplatio se već u prvoj berbi, kada je mladi poljoprivrednik ubrao dvije tone slatkih plodova. Ove godine proizvodnju širi na lubenice i zelenu salatu, a njegovim planovima ni tu nije kraj.

- Da mi je netko prije deset godina rekao da ću se baviti poljoprivredom, odgovorio bih ‘nema šanse’, kaže za novac.hr 29-godišnji medicinski tehničar, Matija Brinjak.

Njegova priča zaintrigirala je urednike jednog od najutjecajnijih europskih stručnih agronomskih časopisa Farmers of Europe iz Nizozemske, zbog pristupa poljoprivredi koji je tamo odavno nezamisliv.

Osobito ih se dojmio Matijin put od medicinskog tehničara do uspješnog uzgajivača jagoda koji je bez prethodnog obrazovanja uspio na inovativan način dobiti odlične prinose. Reportažu s njegova imanja napravili su u suradnji s Agroklubom, najavili je na naslovnici, a priča je objavljena na šest stranica.

- Da, vidio sam časopis i doista sam oduševljen. U eri modernizacije uzgoja jagoda ja sam odabrao stari model pod folijom bez dohrane, samo uz navodnjavanje, a osobito im je zanimljiv i moj inovativni vertikalni uzgoj koji je pokazao odlične rezultate na malim površinama - kaže Matija.

Dodaje kako je za europske prilike neuobičajen još jedan detalj, a to je da je u cijeli pothvat krenuo bez ikakvih državnih potpora.

- Kako nemam propisanu količinu obradive površine i dovoljan broj sadnica, nemam pravo aplicirati za neke od mjera iz Programa ruralnog razvoja. Iako imam registriran OPG, ne uzimam ni poticaje jer nisam zadovoljan načinom na koji poticaje ubiru privilegirani koje nitko ni ne pita imaju li kakvu proizvodnju, kaže skromni Matija.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 15.09.2020. / novac.jutarnji.hr