5 poslovnih lekcija iz 'Up in the air'

'Up in the air' - scena iz filma

Reitmanov novi osvajač Golden Globe nagrade, film 'Up in the air', sa George Clooneyem u glavnoj ulozi je lekcija o tome što se dogodi kada postanete 'svoj posao'. Ako ste kao Ryan Bingham (Clooneyev lik u filmu), završite kao poslovni vagabund, apsorbiran u borbi za 'frequent flier' besplatne milje i gratis smještaj po hotelima, i uvijek svemu pristupati površno.

Preko Ryanove priče , 'Up in the air' djeli mudrost za poslovnjake i ljude u trci za karijerom najčešće učeći vas što trebate izbjegavati. Ovdje vam donosimo 5 najboljih primjera/lekcija:

1. Slušajte svoje klijente. U početku filma, Ryan i nova ambiciozna zaposlenica Natalie Keener odlaze u kompaniju koja je nedavno smanjila broj zaposlenika. Natalie, još u fazi edukacije i privikavanja, daje otkaz jednom zaposleniku sa suicidalnim sklonostima. Kada Natalie izrazi Ryanu zabrinutost za tu ženu on joj kaže da ne brine o tome. Par tjedana kasnije Natalie saznaje da se ta žena ubila. Toliko je uzrujana da daje otkaz i odlazi iz grada.
Zašto Ryan nije bio uznemiren pričama te žene o suicidu? Zato jer se toliko navikao otpuštati zaposlenike da je praktično prestao uistinu slušati ih. Da je bio više priseban, a manje naviknut na slične stvari, možda bi toj ženi mogao i pomoći, ili barem usmjeriti je prema nekome tko bi joj mogao pomoći. Umjesto toga on njezine riječi uopće nije shvatio ozbiljno. Rezultat svega je činjenica da nije spriječio njezino samoubojstvo.
Lekcija ovdje? Čak i ako ste u kontaktu sa tisućama klijenata, najbolje ćete ih uslužiti ako pažljivo slušanje učinite dijelom vašeg privatnog ili korporativnog DNA.

2. Uvijek imajte plan B. 'Up in the air' je pun likova kojima nedostaje rezervni plan. Ryan Bingham, na primjer cijeli svoj sustav vrijednosti bazira prema svome poslu. Ryanu letenje i putovanja predstavljaju slobodu. Besplatni bodovi za česte letove i odsjedanje po hotelima daju mu osjećaj da ga se cijeni, da je vrijedan. Njegov status na poslu čini ga sposobnim. Svoje osnovne ljudske potrebe zadovoljava preko neprivrženog poslovnog života.
Ali što se dogodi kada mu šef zabrani letove i putovanja, zahvaljujući novoj tehnologiji preko koje može otpuštati ljude na daljinu? Suočava se sa praznim stanom i praznim životom.
Što se dogodi kada Ryan ide 'na nož' i barem jednom pokuša pokazati ozbiljan interes za ženu koju je upoznao na putu? On pogriješi i ne uspije. To ga vraća natrag u stari plitki život.
Kada bi Ryan dobio otkaz, cijeli svijet bi mu se srušio. Nikada nije razmišljao o životu izvan kolotečine učestalih putovanja. Izbjegavao je graditi bilo što, osim skupljati gratis dodatne bodove za letenje. Ako izgubi posao, gubi i način gledanja, sustav vjere, cijeli život. Lekcija? Nemojte nikad dopustiti da vam posao i karijera budu ovakvi. Uvijek imajte rezervni plan ili dva.

3. Ne možete digitalizirati sve. U današnje doba tehnologije sve pokušavamo učiniti digitalnim. To uključuje socijalne interakcije, brigu za klijente, intervjue i druge stvari koje su sve prije bile 'face 2 face'. No neke situacije koje ostavljaju tragove kod ljudi, poput davanja otkaza, nemogu se raditi učinkovito na daljinu.
To je ono što Craig Gregory, Ryanov šef, saznaje na teži način. Gregory zapošljava Natalie Keener, novopečenu zaposlenicu direkt sa fakulteta da preuredi tvrtkin sustav zapošljavanja i otpuštanja zaposlenika. Umjesto da nadogradi postojeći standardni sustav ona uvodi novi sustav otpuštanja na daljinu. Osoba koja se otpušta saznaje to preko lica sa ekrana.
Nakon što Natalie daje otkaz, Gregory (Jason Bateman) odustaje od njezine metode otpuštanja ljudi. Gregory je želio promjeniti tradicionalni način zbog rezanja troškova. No kasnije je shvatio da je njegova tvrtka bolje funkvionirala na taj stari način. Digitalizacija napokon nije odgovor na sve.

4. Ne očekujte sigurnost.
Kada Gregory uvodi otpuštanje na daljinu, Ryan, jedan od tvrtkinih najboljih zaposlenika, dobiva stacionarno radno mjesto u Omahi. Ryan je mislio da je njegovo zaposlenje sigurno. Ako ovaj film, kao i ekonomija u globali dokazuju išta, to je da je sigurnost stvar prošlosti. Čak ni ako ste najveća 'zvijezda svoje tvrtke' niste sigurni.

5. Činite svoj sustav vrednovanja proaktivnim. Ryanova misija i vrijednosti su uključivali izbjegavanje stvari i obaveza. Užasavao se toga da ga ocjenjuju i važu, zato je izbjegavao sve što ga je tjeralo da se tako osjeća.
Vrijednosti bazirane na bježanju od nečega neće vas dovesti daleko. Takve vrijednosti vas tjeraju da se pouzdate u vanjske uvjete svog uspjeha, one koje ne možete kontrolirati. Naprimjer, da Ryan izgubi svoj posao on bi trebao pronaći neki drugi način da uspješno može izbjegavati ocjenjivanje i osuđivanje.
Ako bi, gledajući sa druge strane, Ryanove vrijednosti bile bazirane na proaktivnim vrijednostima, on bi mogao odlutati ka svojim vrijednostima, a svo vrijeme bi ostao fleksibilan prema vanjskim utjecajima. Ako bi naprimjer, njegove vrijednosti bile bazirane na internom smislu za slobodu, on bi mogao živjeti i preseliti se bilo kamo. Mogao bi ostati raditi na jednom mjestu (u ovom slučaju grad Omaha), ali bi našao svoju 'slobodu' u pojedinim dijelovima tog grada. To je stvar mentalnog sagledavanja stvari, a Ryan je to sagledavanje i pogled sam sebi ograničio.
Lekcija? Nemojte si dopustiti da vaš posao također bude baziran na istom (ili sličnom) sustavu izbjegavanja stvari. Budite proaktivni i suočite se sa svime. Kad-tad te stvari vas dostignu i u većini slučajeva grdno iznenade i uhvate nespremne.

HQ trailer filma:

Izvor: www.businesspundit.com, preveo posao.hr

Srijeda, 03.02.2010.