Zašto je rad od kuće loš za mlade zaposlenike?

Zašto je rad od kuće loš za mlade zaposlenike?

Zbog pandemije koronavirusa deseci milijuna zaposlenih radi na daljinu

Velikoj većini zaposlenih rad od kuće je idealna situacija, ali polako se razvija teorija da bi mlađi zaposlenici mogli ispaštati u konačnici.

Bez prisustva u uredu, kraj starijih kolega, kao i nadređenih, izostaje mogućnost mentorstva, izostaje taj dio iskustva koji donosi osobni napredak na radnom mjestu. Pritom se ne misli na mlađe zaposlenike u smislu godina, već u smislu iskustva. Oni koji su tek počeli i još imaju mnogo za učiti.

Ovako na daljinu nedostaje taj bitan detalj, nedostaje trenutak u kojem će im se ukazati na grešku, u kojem će imati nekoga za pitati ono što ih zanima. Nedostaje taj potrebni fizički segment rada s radnog mjesta.

Naravno, ne vrijedi to za sve, neki će se snaći još i bolje bez pritiska kolega oko sebe, no većini ipak treba neko usmjeravanje, edukacija, mentorstvo... Posebno kad se radi u novim sustavima ili s novim alatima, za koje postoje razni trikovi kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.

Posebno se to može primijetiti u novinarskoj struci, gdje je došlo do fluktuacije ljudi, ali u smislu da se zapošljavalo neiskusnije, mlađe i jeftinije zaposlenike. Oni su došli u redakcije bez iskustva, ili s malo iskustva. No, ono što je bitnije, došli su u novo okruženje, koje je uvijek drugačije od prethodnog. Sustav u kojem se radi je drugačiji, pravila su drugačija, ljudi su drugačiji...

Kad se radi na daljinu, mnogo toga se ne prepoznaje, a posebno se ne može dokučiti na adekvatan način nadređena osoba. Napredak je samim time podosta sporiji i postoji sklonost greškama, koja sigurno ne bi postojala da se prošla edukacija u normalnijim vremenima, onima prije aktualne krize.

U konačnici, videopozivi teško mogu biti zamjena za kolegije i sastanke, ali vremena su takva da je potrebno prilagoditi se što prije i što bolje.

Članak je prenesen s portala ICTBusiness.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 22.02.2021. / www.ictbusiness.info