Zapjevajte doma za bolju produktivnost, šef vas inako ne vidi i ne čuje

Zapjevajte doma za bolju produktivnost, šef vas inako ne vidi i ne čuje

Poslodavci i zaposlenici mogu kombinirati vježbe, raditi ih kod kuće prije ili poslije posla, ili za vrijeme pauze

Glazba može vrlo snažno utjecati na naše osjećaje, raspoloženje i ponašanje pa tako i na poslu, a oduvijek je igrala važnu ulogu u ljudskom radu i koristi se na brojne načine, primjerice, za koordinaciju pokreta, otjerivanje dosade, razvijanje timskog duha i za brže obavljanje poslova.

Ističe to Andrea Prenka, glazbena terapeutkinja i pedagoginja koja je lani u rodnoj Puli otvorila obrt artON čija je glavna aktivnost implementacija glazbene terapije kao adekvatne i priznate profesionalne prakse u društvo. Otkrila je koje su prednosti glazbene terapije tijekom organizacije rada od kuće, ali i prijedloge kako kombinirati glazbene vježbe.

“Moć glazbe vidljiva je i kod mentalnog, ali i fizičkog zdravlja pojedinca. Glazba utječe na rad srca, puls i krvni tlak – s obzirom na ritam glazbe, tijelo se prilagodi i tako ubrza ili uspori. Utječe i na mišiće, ublažava im napetost, poboljšava koordinaciju i motoriku, regulira razine hormona stresa i pospješuje imunološko funkcioniranje. Poboljšava učenje, pamćenje, utječe na temperaturu tijela i na disanje.

Danas nije toliko učestalo i uobičajeno da pojedinac pjeva na radnom mjestu, no dok radi od kuće može isprobati te dobrobiti, pogotovo dok ga nitko ne čuje. U privatnim uredima, ali i javnim ustanovama, restoranima, kafićima, sluša se snimljena glazba, na CD-u ili radiju. Tako komercijalna ili industrijska glazba dopire do pojedinca. Svakako je dobro poslušati glazbu, ovisno o raspoloženju i trenutku, zapjevati, zaplesati, sam ili s ukućanima, u svakoj dobi. Rezultati su instantni”, ističe Prenka.

“Dobrobiti glazbene terapije su poboljšanje socijalnih vještina, izražavanje emocija, jačanje samopouzdanja, poboljšanje motoričkih vještina, jačanje mehanizama suočavanja s gubitkom, poboljšanje pažnje”, objašnjava.

Andrea Prenka navodi nekoliko primjera vježbi za sve: “Glazba i crtež – dok svira glazba po vašem izboru, pratite olovkom / bojicama / pastelama / kistom ritam, tempo i dinamiku (glasnoću) skladbe. Pustite ruku da se giba po papiru uz pjesmu. Uzmite si vremena koliko želite ili imate na raspolaganju, na pauzi, prije ili nakon posla.

Zatim glazba i prazna glava – izaberite jednu instrumentalnu skladbu, u miru sjednite, zatvorite oči i samo se fokusirate na skladbu i njene zvukove. Sve ostalo izbacite iz glave. Primjećujte što vam godi, što ne, što ispunjava, što ne. Zaključno glazbena improvizacija. Svi ukućani, sudionici vježbe neka sjednu u krug s instrumentima, koji mogu biti što god nađete – lonci, kuhače, razne plastike…

Zanimljive mogu biti i solo dionice svakog sudionika. Svirajte zajedno, budite kreativni, a zvukovi, sviranje i improvizacija povezat će vas sa svim sudionicima. Možete pustiti i glas, kakav god on bio, u kojem god smjeru išao.”

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 24.04.2020. / www.poslovni.hr