Sve prednosti i mane naizgled zanosnog posla slobodnjaka / freelancera

Uz povlastice idu i rizici - slobodnih dana moglo bi biti i previše, nema sigurnih prihoda i potrebne su menadžerske vještine kako bi se poslovi neprestano sklapali.

Biti slobodnjak zvuči primamljivo jer nema fiksnog radnog vremena, freelancer sam bira s kim će surađivati i na kojim projektima te sam određuje slobodne dane. Uz te povlastice idu i rizici - slobodnih dana moglo bi biti i previše, nema sigurnih prihoda i potrebne su menadžerske vještine kako bi se poslovi sklapali. Za sada je u Hrvatskoj biti freelancer zaživilo jedino u novinarstvu, ali i brojni kreativci u drugim zanimanjima polako krče svoje puteve.

Primjerice fotografi koji su napustili rad u agencijama i putuju svijetom u potrazi za ekskluzivnim pričama i fotografijama te ih onda kao slobodni umjetnici nude tim istim agencijama. Ili odvažni avanturisti koji kreću u istraživanje zabačenih dijelova planete i snimljene dokumentarce nude zainteresiranim tv kućama. Mnogi grafički dizajneri dosegli su takav stupanj izvrsnosti da mogu birati kome će ponuditi kreativne usluge. Mladi pisci se probijaju nudeći priče izdavačkim kućama, sudjelujući u raznim natječajima te pišući scenarije čak i za sapunice. Biti slobodnjak oduvijek je zahtijevalo odvažnost, ali sreća prati hrabre.

Grafički dizajner
Grafički dizajneri pokrivaju razne poslove - od rada za novine, web portale, vizualnog identiteta za marketinške kampanje do prijavljivanja na natječajima za logo.

Fotograf i snimatelj
Fotografiranje prirode, portreta, vjenčanja ili nogometnih utakmica - sve ulazi u freelancerski rad. Svoje uratke nude i katalozima, kalendarima, novinama itd.

Dizajner interijera
Mnogi arhitekti otkrili su ljubav prema uređenju interijera. Igraju se bojama, uzorcima, namještajem, rasvjetom u uredskim prostorijama, stanovima ili restoranima.

Copywriter
Stvoriti snažnu reklamu zahtjeva talent - copywriteri ga imaju. Mnogi su radili u marketingu ili novinarstvu prije nego su počeli svoje usluge naplaćivati agencijama.

Pisac i novinar
Mnogi pisci započeli su karijere kao novinari da bi kasnije izrasli u majstore od pera. Tko god živi od pisanja može se smatrati freelancerom.

Danijela Matijević, 24sata.hr

Utorak, 09.11.2010.