Studija kaže: Ispijanje tri šalice kave dnevno dobro je za jetru

Studija kaže: Ispijanje tri šalice kave dnevno dobro je za jetru

Ispijanje više od tri šalica kave s kofeinom dnevno povezano je s boljom elastičnošću jetre, pokazali su rezultati velike studije koji su nedavno objavljeni u stručnome časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Studija je vjerojatno dosad najsveobuhvatniji američki uvid u dobrobit konzumiranja kave kada je posrijedi zdravlje jetre. Analiza se temelji na podacima Ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane na nacionalnoj razini (NHANES), u sklopu koje se od sudionika tražilo da odgovore na pitanja o svojim prehrambenim navikama.
Nije pronađena povezanost između ispijanja kave i masne jetre

Ključno je to što je godine 2017. NHANES u istraživanje uključio i elastografiju (FibroScan), ispitivanje elastičnosti jetre sudionika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme s tim organom, već u sklopu sveobuhvatne procjene.

Otprije se zna da se elastičnost jetre postupno smanjuje zbog fibroze i taloženja masti.

"U istraživanju provedenom 2017. i 2018. sudjelovalo je 4500 nasumice izabranih ispitanika kojima je napravljena elastografija (FibroScan). Sudionici istraživanja imali su 20 ili više godina, a prosjek je iznosio 48 godina. 73 posto ih je patilo od prekomjerne tjelesne težine, što je otprilike nacionalni prosjek", rekao je voditelj studije, dr. Elliot Tapper, docent gastroenterologije na Sveučilištu Michigan.

Znanstvenici nisu otkrili povezanost između konzumacije kave i masne jetre, no pronašli su vezu između konzumacije kave i njezine elastičnosti.
"Mnogi hepatolozi širom svijeta svojim pacijentima preporučuju konzumaciju kave"

U osoba koje su ispijale više od tri šalice kave dnevno elastogram je bio bolji. No tako povoljno djelovanje kave s kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđeno u osoba koje su konzumirale kavu bez kofeina, premda je jedna ranija britanska studija otkrila preventivan učinak obiju vrsta ovog napitka na razvoj kroničnih bolesti jetre.

Ovaj i slične članke pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 25.10.2021. / index.hr