Skroz krivo pregovarate o svojoj plaći? Donosimo pametniji put do povišice

Skroz krivo pregovarate o svojoj plaći? Donosimo pametniji put do povišice

Kada je u pitanju pregovaranje o vašoj plaći, konvencionalna mudrost sugerira da biste trebali odmah ‘ići jako ili otići kući’, prenosi poslovni.hr.

Ali ovo istraživanje moglo bi te pretpostavke preokrenuti i natjerati vas da promislite kako pristupite sljedećem pregovoru o povećanju plaće, piše CNBC Make It.

Istraživači iz poslovne škole Wharton, navode da bi uravnoteženo pregovaranje – ili čak u potpunosti izbjegavanje pregovora – moglo biti najbolji put ka ostvarenju vaših dugoročnih ciljeva.

"Ponekad agresivniji pristup može završiti s boljim pregovaračkim ishodom … ali na kraju, kroz taj proces, stvorite sukob zbog kojeg na kraju završite lošije", izjavio je koautor izvješća profesor Maurice Schweitzer.

Istraživanje je proučilo je 1200 sudionika kako bi se izmjerio njihov učinak nakon pregovora.

Dugotrajan, a ne kratak i intenzivan proces

Koautorica Hart je rekla da nalazi pokazuju da pregovarački proces treba promatrati kao trajan, obostrano koristan odnos. Ona je uspoređivala postupak s povoljnim cijenama kauča, samo da bi se suočili s užasnom uslugom kada je riječ o dostavi predmeta.

"U mnogim slučajevima pregovori su samo početak našeg odnosa ili interakcije", rekla je Hart.

"Nije da, kada odlazimo od stola, svi zaboravljaju što se dogodilo. Sjećamo se cijene koju smo postigli ili nekog dogovora koji smo postigli, ali se također sjećamo kako smo postigli taj ishod i oblikujemo percepciju naših kolega. Ti odnosi mogu imati dugoročne posljedice izvan pregovaračkog stola.“, nastavila je. 


Ostatak članka pročitajte na: poslovni.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 06.08.2020.