Šefovi priznaju da bi u slučaju otpuštanja radnika prvi na listi bili oni koji rade od doma

Šefovi priznaju da bi u slučaju otpuštanja radnika prvi na listi bili oni koji rade od doma

Pandemija koronavirusa nije se ni smirila kad je krenula invazija Rusije na Ukrajinu i dodatno poremetila situaciju na globalnoj razini, što se uvelike odrazilo na mnoge industrije, u kojima su kompanije pak posegnule za rezovima. I prvi na "listi za odstrel" su zaposleni na daljinu.

Tako nešto otvoreno su priznali direktori kompanija zaduženi za upravljanje ljudskim resursima. Do tih saznanja stigla je softverska kompanija Beautiful AI kroz istraživanje u kojem je sudjelovalo 3000 direktora iz raznih sektora na američkom tržištu.

Njih čak šest od deset ispitanih, ili oko 60 posto, navelo je da će u slučaju rezova prvo krenuti s onima koji rade na daljinu. Ujedno, 20 posto preostalih ne može garantirati da najveći rizik za gubitak posla nemaju upravo zaposleni na daljinu.

Dakle, time bi i službeno mogao stići kraj za rad na daljinu u nekom širem smislu. Vjerojatno će on ostati rezerviran isključivo za IT sektor, gdje je bitnije ispoštovati rokove i napraviti posao, a manje tko će koga vidjeti uživo i kakav to efekt ima kod nadređenih i podređenih.

Po ovome se može reći i da su rukovodeći ipak dobili važnu bitku za održavanje starih (zastarjelih?) postavki u radnom okruženju. Iako im nijedno istraživanje ne ide u prilog, većinom su se žestoko protivili (i protive) radu na daljinu. Što bi značilo da im produktivnost, zadovoljstvo zaposlenika i atmosfera ipak nisu na prvom mjestu. A to bi moglo imati dugoročne posljedice.

Kako god, sad treba pričekati i vidjeti u kojem smjeru će krenuti globalni trendovi i hoće li masovni otkazi uistinu početi. Neki giganti već su posegnuli za njima, ili su ih najavili u skorije vrijeme. Pritom se u prvom redu misli na Snap, Netflix i Metu. Sve tri su suočele s gubicima proizašlima iz loših poslovnih odluka, odnosno, još lošijim reakcijama na njih.

Ovu i slične vijesti pronađite na portalu ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 05.12.2022. / ictbusiness.info