Sedam smrtnih grijeha koji će vas stajati posla

Razgovor za posao

Danas se oko petero ljudi u svijetu natječe za jedno radno mjesto. Stoga, ako tražite posao — morate briljirati. Evo nekoliko savjeta što nikako ne činiti tijekom razgovora za posao, točnije sedam "smrtnih grijeha" koji vas mogu stajati posla.

Nepripremljenost

Poslodavci ne podnose kada se kandidati na razgovoru za posao pojave bez ikakvog znanja o njihovoj firmi. Potrudite se prije razgovora potražiti službenu web stranicu firme u kojoj priželjkujete posao i impresionirajte budućeg šefa podacima kao što su broj zaposlenih u njegovoj firmi. Ne dopustite si da ne znate čime se firma uopće bavi.

Indiferentnost

Nema ništa gore od potencijalnog radnika koji djeluje nezainteresirano za posao koji bi trebao obavljati. Poslodavci vole vidjeti polet i entuzijazam, pogotovo vlasnici manjih firmi koje tek vrebaju na značajniji uspjeh. Ako ne pokažete uzbuđenje zbog novog radnog mjesta, poslodavac bi mogao dobiti dojam da vam nije stalo do misije koju njegova tvrtka ima. Pokažite malo strasti, čak i ako se i ne radi o poslu iz vaših najluđih snova.

Pohlepa

Čak i ako ste nezaposleni već mjesecima i očajnički želite znati koliko vas budući poslodavac namjerava platiti u slučaju da dobijete posao, oduprite se potrebi da na informativnom razgovoru potegnete to pitanje. Stručnjaci smatraju kako je poslodavac prvi treba otvoriti tu temu. Osim toga, spominjanje plaće s njegove strane dobar je znak, jer u trenutku kada poslodavac počne pričati o novcu, to obično znači da vam namjerava ponuditi posao. Ako vi prvi spomenete plaću, to bi moglo zvučati neprimjereno. Može naime izgledati kao da vam očajnički treba novac, ili s druge strane — da ste toliko prepotentni da mislite kako ste već dobili posao. Bilo kako bilo, o plaći ne razgovarajte dok poslodavac ne pokrene tu temu. Zadovoljite se time da se raspitate koliko firme obično plaćaju za obavljanje posla za koji ste se prijavili.

Nepristojnost

Trudite se biti pristojni i govoriti biranim rječnikom... Trebate li doista detaljnije pojašnjenje toga?

'Oprahizam'
Poslodavca ne zanima vaš privatni život. Razgovor za novi posao doista nije prilika u kojoj trebate iznositi činjenice o vašem zdravstvenom stanju, obiteljskoj situaciji, ljubavnom životu... Zapravo bilo čemu što nema nikakve veze s poslom.

Skupocjena garderoba
Jednako kako poslodavac ne želi zaposliti "odrpanca" koji izgleda kao da jedva spaja kraj s krajem, tako ne želi zaposliti ni nekoga tko mu je u ured ušetao u odjeći skupljoj od njegova automobila. Zašto? Recimo da u ured ušetate s golemim dijamantnim prstenom na ruci. Poslodavac će unaprijed odvrtjeti film u kojem vas vidi kako brzo odustajete od posla jer ste ili bogati pa vam nije stalo — ili bogato zaručeni pa uskoro više nećete morati raditi.

Skromnost
Jedna od najvećih grešaka koje možete počiniti jest samoprijezir ili skromnost. Ma koliko dugo bili "izvan igre" odnosno bez posla, ne odajite dojam osobe kojoj su "sve lađe potonule" i koja je ogorčena na državu, sistem, sam život... Umjesto o onome što niste radili, pričajte radije o onome što jeste.

business.hr

Utorak, 31.08.2010.