Ritual poslovnih izlazaka

Poslovni ručakPOZIV
Poželjno je utvrditi koliko gost ima vremena, pogotovo ako se radi o ručku. Uz poziv treba objasniti i kako se stiže do mjesta, kao i kakve su mogućnosti parkiranja. Gostu treba predočiti i imena ostalih pozvanih osoba. Uljudno je neposredno pred termin još jednom potvrditi poziv i provjeriti je li gost možda spriječen doći. Ukoliko smo prisiljeni odložiti zakazani ručak ili večeru, preporuča se odmah predložiti drugi termin.

IZBOR RESTORANA
Onaj tko poziva, predlaže mjesto, rezervira stol i plaća račun. Osoba koja prihvaća poziv treba obavijestiti domaćina o mogućim problemima pri izboru hrane (npr. neke osobe ne jedu meso, neke ribu, a neki su makrobiotičari i sl.). Domaćin bira restoran koji mu je poznat i treba stići desetak minuta prije gosta, kako bi provjerio jesu li pripreme u redu. Pri izboru restorana treba voditi računa da muzika ne bude preglasna, kako bi se moglo razgovarati. Gosta treba upitati da li se slaže s izborom restorana i imati uvijek alternativu.

DOČEKIVANJE POZVANOG GOSTA
Red je da domaćin osobno dočeka gosta, pokaže mu mjesto gdje će sjesti i potrudi se da se gost ugodno osjeća. Uobičajeno je da domaćin odluči kada će početi razgovarati o poslu. Ukoliko gost kasni, domaćin ga treba čekati minimalno 45 minuta.

IZBJEGAVAJTE PAPIROLOGIJU
Poslovni izlasci uvijek imaju neformalan ton, zato se u ovim prilikama posjetnice razmjenjuju na kraju, a ne na početku. Izbjegavajmo na poslovni ručak i večeru nositi fascikle s gomilom materijala i ne rasprostirimo ih po stolu pored jela. Zato poslovni izlasci nisu pogodni za sastanke za koje je potrebna dokumentacija.

Temeljna pravila o ponašanju u restoranima i lokalima su:

 • U svaki lokal muškarac ulazi prvi. Restorani, kafići, gostionice (i liftovi) su nepoznato i neotkriveno područje s mogućim opasnostima ili neugodnim situacijama i muškarac treba prokrčiti put i biti zaštitnik. U lokalu i pri ulazu, kretat će se ispred žene.
 • Izbor stola i lokala prepušta se muškarcu. Mjesto se bira prema veličini društva.
 • Pri svlačenju ili oblačenju kaputa ženi treba pomagati onaj muškarac koji je s njom u društvu, a ne netko drugi.
 • Pri zauzimanju mjesta pogodnije i udobnije mjesto nudi se ženi ili gostu. Muškarac treba izvući i ponuditi ženi stolicu. Kada je društvo veće, domaćin sjeda posljednji - tek kada se uvjeri da su svi gosti zauzeli svoja mjesta. Domaćin obično sjedi na mjestu s kojeg ima dobar pogled na sve prisutne.
 • Pri izboru jela žena ima prednost. Ako je na stolu samo jedan jelovnik, ona bira prva te čeka neka izabere i njezin pratilac. Jelo naručuje i s konobarom komunicira muškarac.
 • Prema osoblju lokala budimo odmjereni i pristojni. Nije preporučljivo suviše glasno zvati konobara. Dovoljno je to učiniti diskretnim pokretom ruke i tiho saopćiti želju, bez vike i zapovjednog tona. Nepotrebne su grube primjedbe i rasprave s konobarom u vezi s nedostacima usluge ili kvalitetom jela. Priopćimo to na diskretan način konobaru ili šefu sale.
 • Domaćin pita goste za izbor pića i njihovu želju prenosi konobaru. Kod prve čaše nazdravlja se sa "živjeli" ili "nazdravlje".
 • Svako uljepšavanje, čišćenje, dotjerivanje garderobe u lokalu znak je loših manira. Za to služi ogledalo u toaletu.
 • Prvo počinje jesti gost, žena ili najstarija osoba.
 • Razgovori u javnim lokalima vode se tiho i odmjereno. Gosti za ostalim stolovima ne moraju slušati naše komentare i šale.
 • Poznanike koje sretnemo u lokalu pozdravit ćemo samo u prolazu. Bilo bi nataktično prići stolu i raspričati se dok ostali gosti čekaju.
 • Nove goste ćemo pozdraviti ustajanjem i predstaviti ih ostalim osobama u društvu (žene prilikom predstavljanja ne ustaju).
 • Domaćin je uvijek onaj koji plaća i to što je moguće diskretnije pa se preporučuje izbjegavanje rasprave o pojedinim stavkama računa ili natezanje s novčanicama.
 • Pri izlasku iz restorana žena ili gost izlaze prvi, a domaćin za njima.
 • Gost treba zahvaliti domaćinu na ručku ili večeri, čak i u slučaju da je posluženo jelo koje mu se nije svidjelo.

tajnica.hr

Srijeda, 13.10.2010.