Nikad neće prežaliti što nisu vidjele dijete kad je prohodalo

SVE VIŠE MAJKI PRISILJENO ODLUČITI SE NA 6-MJESEČNI RODILJSKI'Obećali su mi povišicu, a dočekala me lista za otkaz'. Sve više majki prisiljeno odlučiti se na 6-mjesečni rodiljski.

Žao mi je što sam išla raditi kada je Franu bilo samo šest mjeseci. Drugi su mi pričali o tome kako je zakoračio u život prvi put na vlastitim nožicama. Ja to nisam vidjela jer sam bila na poslu. Uvijek će mi zbog toga biti žao. Međutim, opet bih postupila jednako jer imamo stambeni kredit. Premda sumnjam da ćemo zbog financija uopće i ići na drugo dijete - otvoreno je rekla 33-godišnja knjigovotkinja Biljana Orlović, koja je bila prisiljena vratiti se na posao kada je njen sinčić navršio šest mjeseci. Jer ratu za stambeni kredit od 4200 kuna teško je podmiriti ako su ti primanja 2400 kuna, koliko je iznosila rodiljska naknada za drugih šest mjeseci. Kredit je, k tomu, u Švicarcima... Prije no što je zatrudnjela imala je dobar posao i dobra primanja, no nakon stoje zatrudnjela pokazalo se da mora mirovati.

Strah za egzistenciju

Majka i dijeteNadređeni su joj obećali: vrati li se ranije na posao, umjesto da ostane cijelu prvu godinu djetetova života na rodiljskom dopustu, čekat će je i radno mjesto - i viša plaća. No kad se približilo vrijeme dogovorenog povratka, situacija se drastično promijenila. Nagore.
- Rekli su mi da je prilično neizvjesno i da mi ne mogu jamčiti ni približne uvjete koje sam imala kad sam odlazila. Štoviše, nagađalo se da će uskoro osvanuti i lista ljudi za otkaz te mije rečeno da bih se i sama na njoj mogla naći - nelijepo iskustvo prepričava B. Orlović. Tada se tuga zbog skorog rastanka s bebom pretvorila u strah za egzistenciju. Bacila se na traženje novog posla. Našla ga je - i morala odmah početi raditi. Za Frana će se brinuti njena mama, koja živi s njima.
- To mi je bila velika utjeha jer ipak je mama s njim od samog početka i bliski su - navodi Biljana.

I mlada grafičarka Dorotea Škledar bila je prisiljena vratiti se na honorarni posao jer 1600 kuna, koliko za drugih šest mjeseci primaju nezaposlene majke, nije prihod od kojeg se može normalno živjeti. Mnoge su majke prisiljene vratiti se na posao prije no što im dijete navrši prvu godinu života, a takav trend kriza pogoršava. U Hrvatskoj je, prema podacima HZZO-a, 2008. godine u prosjeku mjesečno 22.914 rodilja koristilo rodiljski dopust do šestog mjeseca djetetova života, a istodobno ih je 17.754 koristilo dodatni rodiljski, do djetetove prve godine. Gruba računica govori daje od pet majki samo jedna krenula na posao kad je njenoj bebi bilo šest mjeseci. Sličan je trend bio i u siječnju 2009. godine. No u prosincu 2009. rodiljski su dopust koristile 24.924 rodilje za bebe do šest mjeseci, a 16.399 za one do godine dana, iz čega se dade zaključiti da se otprilike svaka treća mlada majka vraćala na posao ranije. Ipak, podaci iz svibnja ove godine kazuju da se taj omjer ponovno vrti oko 1:4 jer zabilježeno je 22.748, odnosno 17.090 rodilja. U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uočili su i da sve više majki koriste stanku za dojenje djeteta do njegove prve godine života: dok su u siječnju 2009. godine to koristile dvije majke, u svibnju ove godine stanku za dojenje koristilo je 37 majki. Također, sve je više očeva koji koriste roditeljski dopust, kao i odgađanja roditeljskog dopusta s obzirom na to da se može koristiti do 8. godine djetetova života.

ISTRAŽIVANJE:
Romantične komedije pogubno utječu na veze jer stvaraju idiličnu sliku ljubavi zbog koje imamo nerealna očekivanja od partnera, tvrde australski znanstvenici.

Presudan osjećaj sigurnosti
Majka i bebaStručnjaci upozoravaju da rano odvajanje od majke nipošto nisu optimalni uvjeti za zdrav rast i razvoj djeteta te valja promisliti i postaviti si životne prioritete.
- Dojenče ne može preživjeti bez pomoći druge osobe. Stoga je njegova temeljna potreba imati pokraj sebe nekoga tko će biti uvijek kada mu nešto zatreba. Osim toga, ta osoba, koja se stručno naziva primarni skrbnik - a u našoj je kulturi to većinom majka - treba točno prepoznati djetetov zahtjev i na odgovarajući način mu pružiti upravo ono što traži. Time se u djeteta stvara osjećaj sigurnosti i zaštićenosti te se razvija osjećaj daje voljeno i da ga majka razumije. Majka treba biti uvijek na raspolaganju kada god to djetetu zatreba. Na ovim se temeljima gradi duševno zdravlje odraslih. Ranim razdvajanjem i pohađanjem jaslica duboko se narušavaju ovi principi. Koliko god jaslice bile dobro organizirane i koliko god je stručno osoblje nježno i brižno, nije moguće zadovoljiti temeljnu potrebu djeteta da ima osobu pokraj sebe koja je uvijek tu kada mu zatreba. Osobu koja predstavlja jamstvo sigurnosti i preživljavanja - navodi pedijatar doc. prim. dr. se. Milivoj Jovančević. Ističe dodatni problem s ranim pohađanjem jaslica - javljaju se učestale upale dišnih putova i probavnog sustava.

Mama i beba - nedjeljiva cjelina
- U prosjeku svakog će mjeseca u dva do tri navrata dijete biti akutno bolesno. Ovako rano izlaganje pojedinim, vrlo agresivnim virusima izaziva dugotrajna oštećenja sluznice dišnih putova i veću osjetljivost na druge uzročnike infekcije. Stoga se često javlja astmatski bronhitis koji obilježava sipnja (fićukanje) i suhi zagušujući kašalj - rekao nam je dr. Jovančević. Skladan rani odnos između roditelja i dojenčeta stvara takozvani sigurni tip privrženosti. U njemu majka i dijete predstavljaju nedjeljivu cjelinu. Uz takve osjećaje i potporu majke stres ima znatno manje nepovoljnih utjecaja na razvoj mozga.

UKRATKO: Majke su nerijetko prisiljene vratiti se na posao prije no što dijete navrši godinu dana, a to nije dobro za njegov budući razvoj.

Romana Kovačević-Barišić, Obzor-Večernji list

Ponedjeljak, 26.07.2010.