Neobične strategije za promjenu karijere: Inspiracija Herminia Ibarra i "Working Identities"

Foto: Freepik

Neobične strategije za promjenu karijere: Inspiracija Herminia Ibarra i "Working Identities"

U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, promjena karijere postala je sve učestalija tema. Brojni pojedinci osjećaju potrebu za preusmjeravanjem svoje profesionalne putanje kako bi ostvarili veće zadovoljstvo, usklađenost sa svojim vrijednostima ili jednostavno bolje iskoristili svoje talente.

Herminia Ibarra, autorica knjige "Working Identities: Unconventional Strategies for Reinventing Your Career" nudi vrijedne uvide i inspiraciju za one koji se suočavaju s ovom važnom odlukom.

U svojoj knjizi, Ibarra preispituje tradicionalne koncepte promjene karijere, suprotstavljajući se uvriježenom mišljenju da je ona linearni i planski proces. Umjesto toga, autorica ističe važnost istraživanja i eksperimentiranja s različitim opcijama kako bi se otkrila autentična i obogaćena profesionalna putanja. Za Ibarra-u, promjena karijere nije jednostavna preslika s jednog radnog mjesta na drugo, već kompleksan proces samootkrivanja.

Jedan od ključnih aspekata koje Ibarra naglašava u svojoj knjizi jest promjena identiteta. Često se ljudi osjećaju zarobljeni u okvirima svojih trenutnih zanimanja i ne vide kako se mogu prepoznati u nekom drugom poslu. Međutim, Ibarra potiče čitatelje da istraže različite aspekte sebe i svoje interese, kako bi mogli pronaći novi profesionalni identitet koji će bolje odražavati njihovu suštinsku osobnost.

Jedan od ključnih alata koje Ibarra koristi u svojoj knjizi je koncept "eksperimentalnih akcija". To znači da umjesto da se oslanjate samo na razmišljanje ili planiranje, treba djelovati i koristiti prilike za stvaranje novih iskustava i veza. To može uključivati volontiranje u područjima koja vas zanimaju, razgovor s ljudima koji su već u poslu koji vas zanima ili sudjelovanje u projektima izvan vašeg uobičajenog područja. Ove akcije mogu vam pomoći da steknete nova saznanja i perspektive, otvarajući vam put prema novim karijernim putevima.

Također, Ibarra ističe važnost umrežavanja i izgradnje odnosa s ljudima u različitim industrijskim granama. Povezivanje s drugima može vam pomoći u dobivanju vrijednih informacija i resursa te vam omogućiti da bolje shvatite različite aspekte željenog posla. Otvorenost za nove kontakte i dijeljenje iskustava s drugima može biti ključni korak u procesu preoblikovanja karijere.

U zaključku, Herminia Ibarra i njena knjiga "Working Identities" pružaju inspirativan pogled na promjenu karijere. Isticanje važnosti samootkrivanja, eksperimentiranja i umrežavanja pomaže pojedincima da kroče hrabro prema novim profesionalnim izazovima. Promjena karijere može biti zastrašujuća, ali uz prave alate i strategije, može postati izvor osobnog i profesionalnog rasta.

Autor: Iva Taiber

Autor: Iva Taiber

Iva Taiber je iskusna liderica i poslovni strateg s 20-godišnjim iskustvom.

Pomaže liderima i njihovim timovima da postignu NextLevel poslovne rezultate kroz još vještije korištenje svojih leaderskih snaga.

Iva vjeruje da su jasnoća svrhe i vizije, vješta komunikacija, podrška zaposlenicima da razumiju novi poslovni kontekst, rad na mindsetu, te kontinuirano osnaživanje sa novim znanjima i vještinama ključni elementi individualne promjene, koja onda doprinosi novom osobnom i organizacijskom uspjehu i razvoju.

L: linkedin.com/in/iva-taiber
W: nextlevel.com.hr

Utorak, 08.08.2023.