Neka vaša plaća ostane tajna, ne otkrivajte je kolegama

NovacAko ustanovite da kolega zarađuje više od vas, to će negativno utjecati na vaše raspoloženje, ali i odnos s kolegom.

Koliko god bili dobri s kolegama u uredu, nije pametno reći im koliko zarađujete. Naime, to bi kao posljedicu moglo imati depresiju, očajavanje, te nezadovoljstvo radnim mjestom općenito. Pokazali su to rezultati studije provedene u pariškoj School of Economics.

Prema rezultatima radnici koji uspoređuju svoje plaće s drugima često su manje sretni nego oni koji su previše sramežljivi da bi postavili to pitanje.
- Čovjek jest društveno biće, ali neprestano gledanje preko ramena čini svijet manje sretnim i nejednakim mjestom - kaže profesor Andrew Clark, jedan od autora studije.

Osim toga, u izvještaju piše da bilo kakve usporedbe čine ljude nesretnima, ali neke ih čine više nesretnima nego druge. Dakle, ako upitate kolegu koliko zarađuje i zaključite da zarađuje više od vas, to će zasigurno negativno utjecati na vaše raspoloženja, ali i odnos s tim kolegom. Rezultati su, pak, pokazali da ćete biti još nesretniji ako je u pitanju vaš rođak ili blizak prijatelj. Dakle, neka plaća bude zabranjena tema.

vecernji.hr

Četvrtak, 22.07.2010.