Na razgovoru za posao pitali 3 uznemirujuća pitanja: Kažnjeni su s 35.000 kuna

Na razgovoru za posao pitali 3 uznemirujuća pitanja: Kažnjeni su s 35.000 kuna

Vjerojatno slučaj Maje Lesar nije prvi, ali je zacijelo najsvježiji dokaz da protiv bahatih poslodavaca ima lijeka i u zemlji Hrvatskoj

Na samom početku ove godine, 4. siječnja, varaždinski područni ured Državnog inspektorata, odnosno tamošnja Služba za nadzor radnih odnosa, jednoj je lokalnoj tvrtki odrezala kaznu od 31 tisuću kuna, a odgovornu osobu u tome poduzeću kaznio s četiri tisuće kuna zato što je, tijekom razgovora za zapošljavanje, Maji Lesar bio postavljen niz nedopuštenih pitanja.

Ovu je odluku Državni inspektorat donio niti dva i pol mjeseca od zaprimanja prijave nesuđene asistentice direktora rečene tvrtke.

– Na razgovoru za posao upitana sam za koga glasam, tko mi je otac i imam li djece, odnosno planiram li roditi – objavila je Maja Lesar, donedavno freelance fotografkinja, na svome Facebook profilu.

– Nakon tih i takvih pitanja obratila sam se inspekciji rada, determinirana i tužna. I zato je ovo jako bitno, bitno je za žene, za naš položaj u društvu, u 21. stoljeću u zemlji koja je u Europskoj uniji, u zemlji koja tvrdi da je tolerantna, zemlji u kojoj se ismijavaju žene, zemlji u kojoj su na većini radnih mjesta žene plaćene manje od muškaraca s jednakim stupnjem obrazovanja i jednakim godinama staža.

– Mislim da je ovo važno kako bi se potaknulo, posebice ženski dio javnosti da napokon reagira – dodala je Maja Lesar za Slobodnu Dalmaciju.

– Prije toga intervjua, imala sam dva vrlo slična, a ovaj treći sam odlučila prijaviti. Stoga apeliram na sve žene kojima je nanesena slična nepravda, kojima su prekršena ljudska prava, bilo na razgovoru za posao, bilo na poslu, da prijave kršenje Zakona o radu Inspekciji rada jer dokle god budemo odmahivale rukom da "se tu ništa ne može učiniti", dotle će biti mobinga, kršenja prava, omalovažavanja, diskriminacije, seksualnog uznemiravanja... – poručila je Maja Lesar.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Slobodne Dalmacije.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 07.01.2021. / slobodnadalmacija.hr