Kako znati je li poduzetništvo pravi korak za vašu karijeru

Kako znati je li poduzetništvo pravi korak za vašu karijeru

Ako već niste, prije ili kasnije naći ćete se u situaciji kad odlučujete o tome hoćete li ostati kod aktualnog poslodavca, hoćete li tražiti novog ili ćete pokušati pokrenuti svoj posao. Ukoliko je ovo posljednje izbor za vas, tad trebate odgovoriti na tri bitna pitanja i na temelju njih zaključiti da ste uistinu spremni za tako nešto.

Jer, pokrenuti svoj posao nije nimalo lako, uzima vrijeme, novac i narušava privatni život. Rizik je u svakom smislu pa treba dobro odvagnuti koliko je (ne)isplativ. Kroz nastavak teksta pokušat ćemo vam pomoći da to i učinite.

1. Veselite li se rješavanju problema?
Neki ljudi zaziru od toga i uvijek će okrenuti glavu te čekati da problem riješit netko umjesto njih. Odnosno, kako bi se reklo, čekaju da se problem riješi sam od sebe. Ukoliko ste takva osoba, pokretanje posla nije za vas. Ali, ako se volite hrvati s problemom, to je dobar znak. Naime, pokretanje i održavanje posla prepuno je problema, bez toga nikako ne ide. Ujedno, nije da su potrebne neke posebne vještine po ovom pitanju, tek volja. Pa ako je imate, svakako ste na prvo pitanje odgovorili potvrdno i spremni ste za izazov.

2. Imate li potrebne vještine?
Ovo je daleko ozbiljnije pitanje od prethodnog i morate pri davanju odgovora biti iskreni sami prema sebi. Jer, ako ulazite u posao, ne samo da morate biti vješti po pitanju posla koji mislite obavljati, već morate biti vješti u mnogo drugih stvari. Morate odgovoriti na pitanje jeste li spremni upravljati ljudima, ići na sastanke, motivirati zaposlene, sklapati poslove, udovoljavati klijentima, pridržavati se rokova te općenito biti dostupni 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu. Ako ste spremni za to, tad ste spremni i za posljednje pitanje...

3. Možete li podnijeti rizik nestabilnosti?
Svi bismo, posebno na ovim prostorima, voljeli preko noći ostvariti uspjeh. Ispred svega - financijski. Ali, to ne ide baš tako, dug je put do istinskog uspjeha. Pritom treba znati da financijska nestabilnost jest nešto potpuno normalno, ali je uvijek frustrirajuća. Uz to, nestabilnost u organizaciji privatnog života možda je pogubnija jer čak i kad financijski posao ide sjajno, moguće je da se ne možete posvetiti sebi i(li) obitelji. Ako ste spremni na takav rizik, to je onda to, upustite se u avanturu pokretanja svog posla.

Ovaj i slične članke pronađite na ictbusiness.info

Četvrtak, 05.09.2019. / Marko Perić, ictbusiness.info