Kako špijunirati svoje zaposlenike?

KljučanicaIako se moderno poslovanje više ne može zamisliti bez intenzivne primjene računala na radnom mjestu, računala istovremeno predstavljaju jedan od potencijalno vrlo važnih uzroka za smanjivanje produktivnosti.

Postavimo na početku teksta jedno vrlo ozbiljno pitanje vlasniku/manageru poduzeća - jeste li ikad razmisliti koliki dio radnog vremena se računala na radnom mjestu koriste krajnje neproduktivno? Postoji velika vjerojatnost da biste ostali šokirani dobijenim rezultatom.
Kako djelatnici mogu neproduktivno koristiti računalo na radnom mjestu? Mogućnost izbora je doista velika - navedimo zato samo nekoliko najčešćih i najočitijih primjera:

- surfanje Internetom koje nema nikakve veze s poslovima na radnom mjestu
- intezivna i nepotrebna E-mail komunikacija s drugim osobama na Internetu
- igranje na radnom mjestu (pojedinačno ili u mreži)
- gledanje filmova ili drugih oblika multimedijalnih sadržaja
- korištenje različitih oblika poslovno orijentiranog softvera za vlastite potrebe (npr. pisanje seminarskih radova mlađim članovima obitelji, pisanje romana, članaka, pjesama itd.)
- izrada vlastitih sofverskih rješenja u softverski orijentiranim poduzećima, i tako dalje.

U slučaju da netko od rukovodećeg osoblja stalno nadzire ostale djelatnike mogućnost nekontroliranog korištenja računala bitno je manja, ali to uvijek nije izvedivo, bar ne cijelo radno vrijeme. I što onda preostaje kao alternativa? Rješenje je zapravo vrlo jednostavno, iako se još uvijek dosta rijetko primjenjuje u domaćoj praksi - računalo treba pripremiti tako da samo kontinuirano nadzire korisnikov rad.

Softver za špijuniranje
Većini čitatelja je sigurno poznata bar jedna kategorija softvera koja stalno nadzire računalo. Naravno, riječ je o antivirusnim programima. Programi za nadziranje korisnikovog rada na računalu djelomično su slični antivirusnim programima, ali postoje i bitne razlike. Kao i antivirusni programi pokreću se automatski u trenutku podizanja operativnog sustava računala i ostaju stalno aktivni u memoriji nadzirući računalo. Međutim, dok antivirusni programi stalno prikazuju svoj trenutni status (obično je to izvedeno prikazom odgovarajuće ikone u sistemskoj traci Windowsa) i odmah javljaju problem (pojavu virusa), programi za praćenje korisnika su često vrlo samozatajni pa se prikupljanje informacija izvodi u pozadini. Prosječan korisnik računala nema pojma da je na računalo instalirano nešto što prati njegov rad bar tako dugo dok ga nadređeni ne pozove na odgovornost. Obično samo ovlaštena (stručna) osoba koristi dio programa za prikaz prikupljenih rezultata, dok je redovni korisnik računala daleko od svog radnog mjesta.

Da bi čitava stvar bila jasnija, razjasnimo djelovanje programa na primjeru. Kao program za špijuniranje koristit ćemo NiceSPY. Time ne želimo sugerirati kako je riječ o najboljem ili najeftinijem programu na tržištu, nego smo ga izabrali jednostavno zato što je vrlo jednostavan za korištenje pa se na njemu mogu vrlo slikovito objasniti najvažnije mogućnosti ove kategorije softvera. Dodatni plus programa NiceSPY je u tome što se demo verzija programa može vrlo brzo skinuti s Interneta (radi se o manje od 500 KB) i instalirati na vlastito računalo, a kasnije se po želji može nadograditi na punu verziju. Nakon instaliranja programa na računalo jedini uočljivi rezultat navedene operacije predstavlja pojava ikone NiceViewer na radnoj površini Windowsa. Brisanjem ove ikone pred prosječnim korisnikom može se vrlo jednostavno sakriti činjenica da je na računalo instaliran program koji će u sljedećim satima i danima pratiti njegov rad. Naravno, u okviru mape "Program Files" kreirana je nova mapa za spremanje programa NiceSpv, a u okviru prozora "Windows upravitelj zadataka" (task manager) može se uočiti aktivnost programa nakon podizanja računala, ali to nije preveliki problem pod uvjetom da želimo pratiti rad prosječnog korisnika računala, a ne nekog hakera. Obje informacije (naziv mape i naziv procesa) namjerno nećemo navesti u časopisu - ako se netko odluči za korištenje programa NiceSPY u praksi, zašto otkrivati ključne informacije špijuniranim osobama? Nakon svojeg aktiviranja NiceSpy u pozadini stalno prati i zapisuje različite informacije o tome kako korisnik postupa sa svojim računalom tijekom radnog vremena.

1. U posebnu datoteku zapisuju se sve tipke koje je korisnik pritisnuo na tipkovnici tijekom rada na računalu. Na taj način se kasnije mogu otkriti čak i informacije koje su inače šifrirane ili zaštićene lozinkom pa se ne mogu pregledavati bez poznavanja lozinke. Izborom odgovarajuće opcije izbornika (Kevstrokes Log) u spremljenim podacima mogu se pronaći podaci o lozinki i otvoriti zaštićeni dokument, ili jednostavno pregledati sve što je korisnik upisivao na tipkovnici.
2. Osim praćenja pritisnutih tipki na raspolaganju je i praćenje stvarno upisanih znakova. To je posebno važno kod nekih jezika kao što su kineski ili japanski kod kojih obično praćenje pritisnutih tipki nije dovoljno.
3. Vrlo važan dio praćenja korisnikovih aktivnosti odnosi se na praćenje posjećenih adresa na Webu. Na taj način može se pratiti koliko i kako je korisnik pregledavao različite Web adrese te je li možda koristio posebne E-mail adrese izravno u pregledniku za slanje ili primanje F.-mailova.
4. Dio praćenja odnosi se na praćenje svih korištenih programa tijekom rada na računalu. Uz svaki pokrenuti program osim njegovog naziva bilježi se i vrijeme pokretanja, odnosno zatvaranja. Kasnijim pregledom vrlo jednostavno se može otkriti koliki dio radnog vremena je djelatnik stvarno radio u poslovnom softveru, a koliki dio vremena je potrošio na igre ili pregled slika namijenjenih odraslim osobama.
5. Opciju spremanja izgleda radne površine već smo spomenuli, a evo i detaljnijeg objašnjenja. NiceSpy omogućava spremanje trenutnog sadržaja radne površine (što uključuje i sve trenutno pokrenute programe) u datoteku JPG formata. Na taj način se vrlo slikovito može saznati kako je korisnik doista koristio svoje računalo. Podrazumijevani interval kreiranja JPG datoteka je 180 sekundi, ali se to može izmijeniti, kao i rezolucija spremljene slike odnosno kvaliteta njezinog sažimanja.
6. Posebnu vrstu praćenja predstavlja praćenje rada s datotekama u okviru programa Windows Fxplorer. Djelatnik može koristiti svoje računalo samo za manipulaciju s različitim vrstama datoteka bez njihovog otvaranja. Na primjer, na vanjski medij može kopirati važne dokumente ili dijelove programskog koda te ih kasnije iskoristiti u vlastitim ili tuđim projektima.
7. Posljednja mogućnost praćenja odnosi se na praćenje prijave korisnika u različitim (npr. FTP) programima, čime je dobijena mogućnost otkrivanja njegovih lozinki i slično.

Dva važna savjeta
U slučaju da sumnjate kako vaši djelatnici na radnom mjestu ne rade ono što bi trebalo nego nepotrebno gube vrijeme, instalacija programa kao što je NiceSPY ili nekog drugog konkurentnog programa može ubrzo povećati produktivnost na radnom mjestu. Prije završetka teksta navest ćemo još dva važna savjeta vlasnicima poduzeća u vezi s korištenjem sličnih programa. Prvo, u principu ne pokušavajte špijunirati lokalnog kompjuterskog genija u poduzeću. On će prije ili poslije otkriti da to radite, a onda će pokušati napraviti sve moguće kako bi izbjegao špijuniranje. Mogućnosti otpora su brojne i kreću se u rasponu od pokušaja "namještanja rezultata" do formatiranja diska (ali simulirano kao operaciju izvedenu od strane nepoznatog virusa). Takvu osobu radije iskoristite kao ključni faktor za pravilnu primjenu špijunskog softvera prema drugim korisnicima.

Drugo, čak i ako ne namjeravate špijunirati djelatnike na radnom mjestu, NiceSPY i druge slične programe možete vrlo kreativno primijeniti kod kuće za praćenje aktivnosti vlastite djece. Na taj način možete saznati što djeca doista rade na računalu kad vas nema kod kuće.

Nenad Crnko za croatiabiz.com

Srijeda, 15.09.2004.