Kako se pripremiti za traženje povišice?

Smatrate da vrijedite više nego što to pokazuje priljev novca na vaš bankovni račun? Došlo je vrijeme da od šefa zatražite povišicu, što ne mora biti neugodno ako se malo pripremite i primijenite pravi pregovarački stil.

Uđite uvjereni da ćete dobiti ono što želite, no budite spremni na kompromis.Kune i lipe samo su početak pregovaranja o primanjima. Ako svoju plaću doista smatrate preniskom, a poslodavac ne želi ni čuti o povišici, iznesite mu listu drugih zahtjeva: ekstra plaćeni slobodni tjedan, fleksibilnije radno vrijeme, četverodnevni radni tjedan, mogućnosti kupovanja dionica, bonusi ili ranije isplaćivanje plaće. Bonusi mogu biti sasvim prihvatljiv dodatak na plaću, a i ekstra plaćeni slobodni dani također mnogo vrijede!

Kad tražite povišicu, najprije se upustite u malo istraživanje. Saznajte kako tvrtka diše kad je riječ o politici plaćanja. To neće samo povećati vaše samopouzdanje, već ćete prikupiti čvrste argumente s kojima ćete izići pred šefa.

Nemojte protratiti sve pripreme hvatanjem šefa u krivi trenutak• Prije nego što ‘otvorite’ svoj slučaj, razmotrite koji su kriteriji i metode u tvrtki prema kojima se daju nagrade zaposlenima.
• Morate znati razloge zbog kojih smatrate da ste zavrijedili povišicu. Dobri su – preuzimanje dodatne odgovornosti, ako ste na bilo koji način pridonijeli uspjehu, odnosno nekom odličnom rezultatu tvrtke, ukoliko ste stekli dodatne kvalifikacije ili ste sve uspješniji stručnjak na svom području. I nije dovoljno sve to samo nabrojiti, morate to znati dokazati.
• Kad ste sve to utvrdili, morate čekati pravi trenutak za nastup pred šefom. Poslodavci ne vole kada im nenajavljeno kucate na vrata i tražite veću plaću. Taj predmet morate najaviti. Ukoliko vas poslodavac ne pozove u razumnom roku, podsjetite ga opet. Tako ćete poslodavcu dati vremena da razmotri vaš cjelokupni razvoj i napredovanje u tvrtki, a ne samo vaša primanja.

Oprez: Ako itko može uvidjeti vaše pretjerivanje, to je onda vaš šef!Sve svoje pripreme nemojte protratiti hvatanjem šefa u krivi trenutak. Ako ste oboje spremni na raspravu, lakše je raspravljati smireno i racionalno o nečemu što može izazvati buru emocija. Nemojte se mučiti pretpostavkama da će se šef automatski opirati vašim zahtjevima. Recite si jednostavno da će njemu biti drago što ste došli i prezentirali svoje potencijale, što ste angažirani i zalažete se za tvrtku.

Eksperti preporučuju da odaberete neko doba dana kad vam je energija na vrhuncu. Ton govora prilagodite zamišljenoj slici nastupa. Prođite točku po točku - svaki ostvareni projekt, iznesite i neke dugoročne vizije.

Ne pretjerujte
Uđite uvjereni da ćete dobiti ono što želite, no budite spremni na kompromisZlatno pravilo: ne pretjerujte. Ako itko može uvidjeti vaše pretjerivanje, to je onda vaš šef!

Ako se vaš nadređeni složi s vašom procjenom, olakšali ste mu prosudbu o visini vaše plaće. Ako se pak ne složi, onda stvari postaju još zanimljivije…

Priprema nastupa pred poslodavcem je vrlo bitna, teže ćete podleći emocijama i konfliktu. Nikad ne tjerajte šefa u kut prijetnjama da ćete napustiti tvrtku. Postoji velika šansa da vam uzvrati udarac. Također, nikada nemojte koristiti osobne razloge, tražiti povišicu zato što ju je nedavno dobio kolega neprofesionalno je i nije pravi način da si osigurate pozitivnu reakciju.

Uđite uvjereni da ćete dobiti ono što želite, no budite spremni na kompromis. Mogu iskrsnuti neki faktori na koje niste računali, možda postoje neke poteškoće u tvrtki zbog kojih vam nadređeni ne može odobriti povišicu. Ali budite strpljivi do kraja, možda vam ponudi druge nagrade.

Petak, 07.12.2012. / tportal.hr