Kako preživjeti uz lošeg šefa?

Kako preživjeti uz lošeg šefa?Do sutradan mogli bismo nabrajati na kakve se sve šefove žale zaposlenici u današnjim kompanijama. Najradije biste zbog njih trenutačno dali otkaz, no iskušajte ipak nekoliko metoda koje bi ih trebale upozoriti, ako ne i naučiti pameti i poslu.

Nedavno se na tržištu pojavila knjiga 'Vodič za preživljavanje na poslu s lošim šefovima', a mi smo za vas proučili tri tipa lošeg šefa: onog koji ne zna upravljati, šefa koji nema pojma, ali ima veze i šefa koji se razbludno i nemoralno ponaša...


Šef koji ne upravlja
Koji je šef najgori? Ruku će prvi podići oni koji imaju šefa kojeg kao da nema. Šef je to koji pušta da se stvari jednostavno događaju dok netko drugi ne donese odluku. On često ne zna što se događa i ovisi o podređenima da bi to saznao. Upravljanje i vođenje tu pada na – zaposlenike same.

To se često događa kada se osoba s tehničkom stručnošću promakne i postane dio menadžmenta, jer ona zna struku, ali nema upravljačke sposobnosti. Sve to nekako funkcionira ukoliko šef ima pomoćnike i marljive zaposlenike koji mogu umanjiti loše efekte mlitavog upravljanja. Ako ste u situaciji da upravo vi radite šefov posao, nemate, barem ne u neko skoro vrijeme, puno izbora nego preuzeti tu odgovornost i uhvatiti se ukoštac sa svim zahtjevima. Na kraju krajeva, dođe li do promjena u tvrtki, prvi ćete se znati snaći.

Usvojite i ove savjete:

1. Ako postoji vakuum u menadžmentu, možete ga sami popuniti.
2. Ako imate šefa koji se ne ponaša kao šef, možda je to zato što on doista to i ne želi, već bi radije bio tehnički stručnjak.
3. Ako ste sami bolji menadžer od njega, onda to i budite – na duge staze bit ćete prepoznati, iako se dugo vremena može činiti da se vaši napori ne cijene.
4. Ako šef ne donosi nikakve odluke, znači da želi zadržati postojeće stanje. Ukoliko to nije ono što vi želite, sami donosite odluke, tako ćete prije dobiti ono što želite.

Šef koji nema pojma, ali ima veze
Ne popuštajte šefu koji je prešao granicu, usprotivite mu se i zaustavite ga.Ima i onih šefova koje je postavila njihova obitelj, a koji nemaju pojma o tome kako voditi tim i još k tome toga nisu ni svjesni.

Ovakva je situacija više nego nezavidna. A jedini savjet, koji vam nudimo, ukoliko želite ostati na tom poslu, također je nezahvalan – valja vam šefa početi obučavati.

I zato:
1. Ljudi koji ne znaju često ne znaju da ne znaju. Koliko god vas to prenerazilo, nema vam druge nego diskretno objasniti šefu što to on ne zna.
2. Drugi je korak podučiti šefa, a ako je to potrebno, i cijelu obitelj.
3. Dugoročno je za sve strane, pa i za vas, najbolje da šefa koji nema pojma naučite kako da sam pronađe odgovore, nego mu ih samo reći, jer tada iz tog kruga nećete izaći.

Opsceni pogledi
Borba sa šefomProblem je to koji sve više izbija na vidjelo otkako su se žene (i ne samo one) ohrabrile progovoriti u javnosti o raznim oblicima uznemiravanja na poslu.

Vi, naravno, želite pametno i što lukavije te na vrijeme jednom zauvijek zaustaviti opscene poglede šefa (ili šefice). Ako šef svaki put razgovara s vašim grudima umjesto s vama, normalno da vam živci postaju sve labilniji. To nećete moći dugo trpjeti, a na prijavu nadležnima možda ne želite igrati, barem ne u početku. Dati otkaz možda niste u prilici, a to nije ni jedini izlaz – prije valja pokušati sve ostalo.

Stoga:
1. Ako vas uznemiruje šefovo ponašanje, npr. gleda vas na način koji nije primjeren, dajte mu jasne smjernice da gleda nekamo drugdje. Pokažite na dokument, knjigu ili desktop.
2. Nazove li ga vaš prijatelj iz medija i kaže li mu da želi razgovarati o seksualnom uznemiravanju u tvrtki, mogao bi se poprilično uplašiti i promijeniti ploču.
3. Ako je šef prekoračio svaku granicu svojim razbludnim ponašanjem, progovorite o tome i recite mu na što ste sve spremni.
4. Ako žalbom ne uspijete riješiti problem, žalite se dalje, prvo šefu, a onda i drugima.
5. Ne popuštajte šefu koji je prešao granicu, usprotivite mu se i zaustavite ga.

tportal.hr

Ponedjeljak, 27.12.2010.