Junak neće reći: 'To nije moj posao!'

Pingvini / vođa

Vođa se ne postaje titulom nego radom.

Ako vaša djela nadahnjuju druge da više sanjaju, više uče, više rade i postignu više od drugih, tad ste vođa, izjavio je šesti predsjednik SAD-a John Quincy Adams. Biti superjunak u svom poslu zahtijeva izvanredne, ali ne i nedokučive vještine. Jedna od njih je zaista dostupna svima, a to je parola "Nikad ne reci: To nije u opisu mog posla". Pogrešno se misli kako pravi igrači pomno biraju zadatke i projekte na kojima rade. Dugoročno je to istina, ali dok ste tek "novak" na poslu, ne smijete biti preizbirljivi. Napravite stvari koje se moraju završiti, a nitko drugi ih ne želi. Poštovanje predanog radnika zaslužuje se upravo time da vam ništa nije teško i da ste spremni pomoći kolegama kad god zatreba. Samo se nemojte "specijalizirati" za sitnice, nego ih dozirajte dok se bavite bitnim poslovima. Druga ključna odlika poslovnog superheroja ili superheroine je izgraditi dobar tim ljudi, čak i ako niste šef jer se vođa ne postaje titulom.

SuperjunakUmijeće dobrog vodstva ljudi rijetko kad se sastoji samo od izdavanja naredbi. Zapravo je riječ je o pomaganju kolegama, predlaganju ideja, odvažnosti da se preuzme inicijativa, širenju entuzijazma i stvaranju takve sinergije koja dovodi do toga da kao tim postižete sjajne rezultate. Biti idejni vođa prvi je stadij pravoga poslovnog superjunaka.

TIJEKOM MAŠTANJA SAMO NEBO JE GRANICA
Razmislite kako možete pomoći da vaša tvrtka ili vaš odjel napravi nešto za pamćenje. Tijekom maštanja samo je nebo granica, a pritom se rađaju ideje koje zaista mogu pozitivno protresti vašu radnu okolinu. Ohrabrite kolege da predlože svoje zamisli i rezultat neće izostati.

PROFINJENA UMJETNOST LOBIRANJA DAJE REZULTATE
Vaše ideje imaju veću šansu da zažive ako vas kolege podupiru i šefovi poštuju, ali na sastancima ne iznosite najkrupnije zamisli. Za velike ideje prikladniji su razgovori "jedan na jedan", tj. profinjena umjetnost lobiranja.

OTVORENO
Zdrava i izravna komunikacija jedna je od odlika superjunaka poslovnog svijeta. Ona ide u svim smjerovima u odnosu na šefove, kolege i podređene. Neka rećenica 'Kako mogu pomoći' ili 'ovo je dobro, ali možemo bolje' bude učestali dio vašeg uredskog repertoara.

POTAKNITE BITKU KOJU NE MOŽETE IZGUBITI
Nakon što ste već stekli kredibilitet, pobunite se oko neke situacije na poslu koju biste htjeli promijeniti. Neka to ne bude ništa veliko, ali opet nešto što donosi pozitivnu promjenu. Poput prestrogoga poslovnog odijevanja ili beskorisnih sastanka na kojima se ništa ne zaključuje. Potaknite bunu, a kolege će vas slijediti.

REPUTACIJA RADOHOLIČARA
Bez truda i teškog rada status poslovnog superjunaka ili superjunakinje ostaje nedostižan. Budite onaj koji dolazi prvi i odlazi posljednji. Tek nakon što ste si stvorili neki autoritet, možete se malo opustiti. Najbolje je od početka imati reputaciju radoholičara.

24sata.hr, Danijela Matijević

Ponedjeljak, 06.09.2010.