Istraživanje karijernih mogućnosti na trenutnom radnom mjestu

Istraživanje karijernih mogućnosti na trenutnom radnom mjestu

Razmišljanje o promjeni karijere je ozbiljan korak, ali odlazak na novo radno mjesto nije uvijek jedina opcija. Ispitivanje potencijala i prilika unutar vaše trenutne organizacije može donijeti svježu perspektivu i otvoriti vrata za napredak u karijeri.

Evo nekoliko ideja kako to možete postići:

  1. Uskladite srce i razum: Često kada smo nezadovoljni mislimo da će nam drugdje biti bolje. Prvi korak u razmišljanju o promjeni karijere na trenutnom radnom mjestu jest razmisliti o vlastitim interesima, strastima i vještinama, te pokušajte pronaći načine kako ih uskladiti s trenutnim zadacima i odgovornostima na poslu. Možda ćete otkriti područja koja vas posebno ispunjavaju i koja se mogu razvijati unutar vaše organizacije. Ukoliko to nije moguće, barem ćete imati veliku jasnoću oko toga koje okruženje tražite za dalje.
  2. Razgovarajte sa svojim nadređenima: Otvorena komunikacija s nadređenima može biti ključna. Pokušajte podijeliti svoje ciljeve i interese s njima. Oni vas mogu usmjeriti i pružiti smjernice za daljnji razvoj karijere unutar organizacije. Vrlo često ljudi to ne rade, jer imaju već unaprijed ‘jasne’ ishode.
  3. Pronađite (neformalnog) mentora: Ako imate priliku, potražite mentora unutar organizacije. Mentori su izvrsni saveznici koji vam mogu pomoći da bolje razumijete karijerne prilike, razvijete nove vještine i pronađete put prema ostvarenju vaših ciljeva. Budite proaktivni, nemojte čekati da vam mentora netko dodijeli, nađite ga sami (i neformalni mentori se računaju).
  4. Istražite interne poslovne prilike: Unutar organizacije se često kriju raznolike interne poslovne prilike koje se često zanemaruju. Proučite internu ponudu poslova, sudjelujte u projektima izvan okvira vaše trenutne uloge i razmislite o prelasku u druge timove ili odjele koji vas posebno zanimaju. Budite proaktivni I mičite se u smjeru koji vas zanima.
  5. Savjetovanje s kolegama: Razgovarajte s kolegama i suradnicima o njihovim iskustvima i karijernim putanjama unutar organizacije. Njihovi savjeti i priče mogu biti inspiracija i pomoć u vašem vlastitom istraživanju karijernih mogućnosti. Zašto ne koristiti činjenicu da smo svi različiti da raširimo svoje vidike i mogućnosti.
  6. Postavite male tjedne ciljeve: Na kraju, postavite jasne ciljeve za razvoj karijere i identificirajte korake koje trebate poduzeti kako biste ih ostvarili. Planiranje i postavljanje ciljeva su ključni za uspješno istraživanje karijernih prilika na trenutnom radnom mjestu. Pozivam vas da postavite vrlo male tjedne ciljeve koji vas vode u smjeru prema kojem želite ići.

Promjena karijere može biti velik korak, ali istraživanje i razmatranje prilika na trenutnom radnom mjestu može vam otvoriti nova vrata za razvoj karijere unutar organizacije. Ne zaboravite da promjena karijere ne mora nužno značiti promjenu poslodavca; vaša trenutna organizacija može skrivati iznenađujuće mnogo prilika za rast i napredak.

Autor: Iva Taiber

Autor: Iva Taiber

Iva Taiber je iskusna liderica i poslovni strateg s 20-godišnjim iskustvom.

Pomaže liderima i njihovim timovima da postignu NextLevel poslovne rezultate kroz još vještije korištenje svojih leaderskih snaga.

Iva vjeruje da su jasnoća svrhe i vizije, vješta komunikacija, podrška zaposlenicima da razumiju novi poslovni kontekst, rad na mindsetu, te kontinuirano osnaživanje sa novim znanjima i vještinama ključni elementi individualne promjene, koja onda doprinosi novom osobnom i organizacijskom uspjehu i razvoju.

L: linkedin.com/in/iva-taiber
W: nextlevel.com.hr

Četvrtak, 12.10.2023. / nextlevel.com.hr