Istina je! Posao vas pokušava dokrajčiti, spasite glavu

Već dugo sumnjate, a sad imate i znanstvenu potvrdu. Vaš vam posao na najmanje pet načina pokušava ubiti tijelo. Nije vrijeme za otkaze pa bi bilo najbolje da zaustavite otrovne procese.

Gotovo svakodnevno se s posla vraćate s glavoboljom? Do konca tjedna boli vas vrat ili leđa? Vaš vas posao vjerojatno pokušava ubiti.

Ok, ne natjeravaju vas sjekirom, no loši uvjeti u uredu mogu vas doslovno dokrajčiti. Srećom po vas možete se i zaštiti.
Uzrok bolovanja koji najveći broj ljudi skriva od šefa:

1. Stres vam gadno narušava hormonalnu sliku
Na većini današnjih poslova zahtjevi su ogromni. Šefovi si dozvoljavaju i povišeni ton. Rokovi su prekratki, a posao obilan. Poslovni sastanci traju predugo. Razina stresa gotovo da se približila ratnoj zoni i tako svaki dan. Kad ste pod ovolikom količinom stresa, tijelo se ponaša kao da je na granici preživljavanja.

Ispuštaju se veće količine adrenalina i hormona stresa zbog kojih smo spremni boriti se ili uteći. No u modernom svijetu šefa ne možete udariti, ni pobjeći od njega. Osim naravno ako ste spremni na otkaz. A budući da ih ne možete iskoristiti otrovni hormoni se nagomilavaju i mogu izazvati probleme u imunološkom sustavu. Neravnoteža hormona mogu uzrokovati glavobolje, visoki krvni tlak pa čak i probleme s crijevima.

Zaustavite ovaj otrovni proces:

Ne dozvolite da stres zavlada vašim životom. Čim osjetite napetost duboko udahnite. Posao ne mora biti zabavan, ali ne dozvolite ni da se pretvara u noćnu moru. Odmah porazgovarajte s osobama koje vam stvaraju najviše problema. A možda ste razmislili i shvatili da ste upravo vi uzrok problema? Ne idite preko ljudske granice.

2. Svakodnevno dugo sjedenje vam razara leđa
Bol u predjelu stražnjice ili bedra nije uzrokovao šef. Sjediti osam sati za stolom nije ni približno optimalnoj situaciji. A ne pomaže ni buljenje u ekran. Ovaj neprirodni položaj uzrokuje trajne štete našem skeletnom sistemu, očima i drugim dijelovima tijela.

Zaustavite ovaj otrovni proces:
Barem se svaki sat dignite, odšetajte do sanitarnog čvora, umijte, protegnite, popijte čašu vode i prošetajte niz hodnik. Popijete li više tekućine potreba za zahodom natjerat će vas da se uskoro opet dignete i ponovite sve ispočetka. Izađite i na svježi zrak.

Dok sjedite povremeno zatvorite oči, barem minutu i rastegnite se na stolici.

3. Nezdravi gableci su vas udebljali

Na poslu jedete puno voća i povrća? Ili najčešće jedete sendviče, pizze, naručenu hranu iz restorana brze hrane i pijete gazirane napitke? Najvjerojatnije ne dobivate dovoljno hranjivih tvari potrebnih za održavanje zdravog organizma.
A pretilost uzrokuje bezbroj bolesti.

Zaustavite ovaj otrovni proces:
Da i vi ste o tome razmišljali - donesete li obroke koje ste sami pripremili uvelike će pomoći. Svakodnevno donesite povrtnu salatu ili kuhani obrok od povrća. Za desert i međuobrok ponesite voćke.

4. Nedovoljan san dugotrajno uzrokuje ozbiljne probleme
I ovaj tjedan se niste naspavali? Prosječna odrasla osoba svake noći treba osam sati sna. I vi toliko spavate? Ili zbog posla ostajete budni do kasnih sati? I opet prerano ustajete?

Osim toga previše stresa može napuniti tijelo adrenalinom zbog čega je noću jako teško zaspati. I vaše neprestano ispijanje kave ne pomaže. A kofein se u prosjeku zadržava 12 sati u tijelu.

Zaustavite ovaj otrovni proces:
Prije odlaska u krevet skrenite misli od stvari koje vas čine napetima. Uklonite sve izvore svjetla. Čitajte nešto.
A morate li piti kavu, neka to bude samo ona ranojutarnja.

5. Vaš ured je idealno mjesto za mikrobe
Mikrobi se vrlo lako šire među radnim kolegama. Razmislite o mjestima koje svi zajednički dijelite. Zahod, kuhinja, lift ili kvake?

Jedno američko istraživanje pokazalo je da 30% svih bolesti započinju na poslu, a samo 18% u domu. Naime, svježi zrak i sunčeva svjetlost neprijatelji su mikroba, a ured često manjka i jedno i drugo.

Zaustavite ovaj otrovni proces:
Često perite ruke. Ako nemate izliku za odlazak iz sobe, a umorni ste, jednostavno se dignite i operite ruke.

Ukratko, zašto bi zamrzili svoj posao, postoji toliko dobrih načina da zaustavite ove otrovne procese.

T.T., net.hr

Nedjelja, 28.11.2010.