Bez dobrog upravljanja, rad na daljinu može biti vrlo problematičan za tvrtke

Bez dobrog upravljanja, rad na daljinu može biti vrlo problematičan za tvrtke

Upravo rad na daljinu najbolji je pokazatelj onoga što kompanija ima u datom trenutku, kao i pokazatelj onoga što može učiniti dugoročno.

Prednosti rada na daljinu već su poznata stvar, kako za poslodavce tako i za zaposlenike, no neke kompanije još uvijek mu se odbijaju prikloniti. Ponajprije zbog nekih tradicionalnih postavki, koje su nelogične i nepraktične, što zaposleniku sugerira da možda sreću ipak mora potražiti drugdje.

Zvuči grubo, ali u IT sektoru prilika za pronaći posao ima doslovno na svakom koraku, samo treba biti spreman na promjene. A to je ono na što IT kompanije koje odbijaju rad na daljinu nisu spremne i već samim time sugeriraju kako bi ih vrijeme moglo u jednom trenutku pregaziti te da ne gledaju ono što je najbolje za njih, kao i osobe koje rade u tom okruženju.

I dok se već ovo samo po sebi čini negativno i katastrofično, postoji još gora situacija. Kompanija koja nudi mogućnosti rada na daljinu, ali ne zna se ponašati u takvom okruženju jer ljudi zaduženi za liderski dio jednostavno nemaju potrebne sposobnosti mikromenadžementa, znanja ili općenito kvalitete da upravljaju timom koji nije fizički prisutan.

Dakle, to je dokaz izostanka vizije na najvišim razinama. Jer, upravo rad na daljinu najbolji je pokazatelj onoga što kompanija ima u datom trenutku, kao i pokazatelj onoga što može učiniti dugoročno. Naime, rad na daljinu nudi toliko prilika za uštedu, za pojednostavljenje posla koji se obavlja, ubrzanje procesa i neovisnost o vremenu i prostoru. Imati sve to na dlanu, a odbiti ili ne rukovoditi adekvatno - jako je loš znak.

I to na više razina jer loš menadžement izvlači na površinu najlošije osobine zaposlenih na daljinu. Ukoliko nedostaje liderskih kvaliteta kod osobe koja rukovodi zaposlenicima, tad će doći do zabušavanja, kašnjenja, ignoriranja određenih zadataka te općenito negativnosti koje u startu mogu biti izbjegnute.

Stoga, ako ste već privilegirani radom u IT kompaniji, na poziciji koja odgovara vašim ambicijama, nemojte se kočiti nego mislite o sebi i u startu promijenite okolinu koja predstavlja previše ograničenja za ono što možete...

Članak je prenesen s portala ICTBusiness.

Petak, 14.02.2020. / www.ictbusiness.info