5 načina na koje projektni menadžeri mogu odgovoriti na promjene unutar projekata

5 načina na koje projektni menadžeri mogu odgovoriti na promjene unutar projekata

Upravitelj projekta kompleksna je i dinamična pozicija namijenjena onima koji žele izazove te se mogu prilagoditi svakom koji im se nađe na putu

Postati takav ne može se preko noći već treba mnogo učenja, strpljenja odricanja i živaca. U nastavku pročitajte pet važnih savjeta kako se nositi s jednim od najtežih izazova - promjenom projekta.

Primjerice, zamislite aplikaciju koja se konstantno modificira i mijenja. Teško da ćete je nastaviti koristiti i to je potpuno razumljivo. Zato treba učiniti sve da se promjene ne osjete kod krajnjih korisnika i tu na snagu stupaju upravitelji projektima. Dakle, rješenje za održavanje stabilnosti i ciljeva projekata postoje unatoč eventualnim promjenama.

1. Postavite rokove za promjene

Nebitno radi li se o uspješnom ili neuspješnom projektu, odredite trenutak kad će se "zamrznuti" pa da neko vrijeme IT i(li) krajnji korisnici rade na novom sustavu. Bilježite sve kritike, pohvale, prijavljene greške... i u trenutku kad ste "odmrznuli" projekt uvedite potrebne promjene kako bi on krenuo u novu fazu bezbolnije.

2. Izvedite projekt u fazama

Zajedno s prvim korakom, postavite nekoliko faza samog razvoja kako bi se paralelno sa "zamrznutim" stanjem ipak radilo na njemu pa kad dođe do "odmrzavanja" većina potrebnog posla bude završeno.

3. Objasnite metodologiju projekta cijelom timu

Bez obzira tko je zadužen za što, potrebno je da apsolutno svi znaju što se događa sa svakim dijelom projekta u svakom trenutku. Obavezno!

4. Sudjelujte u razvoju

Ne misli se pritom na sastanke, određivanje rokova i planiranje. Ne, sjednite s ljudima koji rade na projektu, razgovarajte i budite dio cijelog razvojnog procesa jer tako ćete najbolje shvatiti svaki eventualni problem i lakše savladati prepreke.

5. Nikad ne gledajte na projekt kao završen

Posao i posebno aplikacije razvijaju se neprekidno, što znači da se razvija i projekt pa samim time čak i kad službeni rokovi za završetak projekta budu ispunjeni, on će uvijek ostati "u zraku" pa ne zaboravljajte na njega jer u suprotnom biste si mogli vrlo brzo "natovariti" još podosta nepotrebnog posla...

Članak je prenesen s portala ICTBusiness.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 24.03.2021. / www.ictbusiness.info