10 savjeta kako si muškarci mogu olakšati stresan život

Život zaista zna biti stresan. Šef te provocira, obitelj ti je luda i iz nekog glupog razloga idiot koji je danas vozio iza tebe je kilometar imao upaljena duga svjetla na autu. Neki muškarci posijede od tolikog stresa, neki oćelave ili postanu ogorčeni. Oni drugi pak totalno skrenu i sada ih vidimo samo tijekom blagdanskih posjeta psihijatrijskoj bolnici. Ipak, ne trebamo biti robovi života, već postoje načini kako si olakšati i naučiti živjeti bez stresa. AskMen magazin sastavio je top 10 načina za muškarce pomoću kojih će si napokon olakšati život.

1. Vježbajte ili boksajte
Većina vas je barem jednom u teretani vidjela muškarca koji udara vreću za boks kao da mu je ona otela djevojku, a zatim i mamu. Ti muškarci se na taj način rješavaju negativne energije. Ako je boks pregrub za vas, krenite na jogu ili neku treću aktivnost pomoću koje ćete izbaciti sve negativno iz sebe.

2. Posao ostavite na poslu
Posao je najvjerojatnije uzrok broj 1 kada je stres u pitanju. Bez obzira pečete li hamburgere u pečenjarnici ili radite u odvjetničkoj tvrtki, posao može zaista biti naporan. Ako je ikako moguće, nakon radnog vremena zaboravite da uopće radite. Nemojte provjeravati mailove, ne odgovarajte na pozive.

3. Uživajte dok putujete na posao
Srećom za neke, putovanje na posao uključuje samo otvaranje poklopca laptopa. Oni koji imaju kilometre i kilometre do posla, taj put trebali bi provesti šećući se ili vozeći bicikl. Zamijenite gužve u busu ili tramvaju pa prošećite. Kako bi vam bilo zabavnije, slušajte glazbu ili vašu najomiljeniju emisiju na radiju.

4. Pazite kako se hranite
Ono ste što jedete, ili bolje rečeno, ono što jedete ima utjecaj na to kako se osjećate. Na kraju dana veliki dio vaše prehrane diktira vaše raspoloženje. Ponekad se trebate odreći nekog obroka kako biste bili sretniji. Ako ćete izbjegavati sve organske i zelene stvari, možda ćete uštedjeti na računu, ali nećete na živcima.

5. Ograničite unošenje štetnih tvari

Postavite granice kad su u pitanju kofein i cigarete jer potrošnja štetnih tvari može samo pogoršati stres.

6. Riješite se nepotrebnih stvari

Nagomilavanje predmeta također može pojačati stres. Nerijetko vam obitelj ili prijatelji poklone neku nepotrebnu sitnicu ili je pak sami kupite na nekom sniženju. Nemojte dopustiti da vam se takve stvari nagomilaju nego ih se riješiti. Odmah ćete osjetiti olakšanje.

7. Isključite se

Lijepo je zaspati uz TV ili surfati internetom do sitnih jutarnjih sati, ali te stvari oduzimaju vam ono malo mira koji biste trebali iskoristiti samo za sebe. S obzirom na to da cijeli dan primate i dajete informacije, važno je da sami sebi dopustite nekoliko sati odmora, zaslužili ste. Nemojte spavati, pokušajte meditirati, to će vas ispuniti.

8. Jutarnje pripreme
Niste metroseksualac ako se ujutro duže spremate za posao. Umjesto da trčite po stanu s četkicom za zube u ustima dok istovremeno navlačite traperice, probudite se ranije. Ako vam buđenje bude sporije, i stres će teže doprijeti do vas.

9. Riješite se negativnih ljudi
Pod definiciju negativnih ljudi spadaju svi oni koji su depresivni, pesimisti i oni cinici koji vas neprestano podsjećaju koliko je život nesretan. Ručak s njima činit će se kao cijeli tjedan, a vi ćete se kasnije osjećati kao da ste u Danteovom "Paklu". Pokušajte ih u potpunosti izbaciti iz života ili provodite što manje vremena s njima.

10. Centralizirajte svoje podatke

Okruženi smo dokumentima - karticama, starim časopisima, skicama, papirima i računima. Takva dezorganizacija je glavni izvor svakodnevnog stresa. To je sasvim nepotrebno. Uza svu tu današnju tehnologiju zaista je lako sve posložiti na jedno mjesto. Možete čitati vijesti na internetu, bitne račune i skice prebaciti na hard disk, a sve kontakte ubaciti na mail.

A.M., index.hr

Utorak, 09.11.2010.