Sve što morate znati o virusu da biste se od njega zaštitili: baktericidi, ocat i votka ne pomažu, običan sapun i voda najbolja su prevencija

Sve što morate znati o virusu da biste se od njega zaštitili: baktericidi, ocat i votka ne pomažu, običan sapun i voda najbolja su prevencija

U poplavi informacija o koronavirusu koje se zadnjih dana šire puno je i onih koje više štete nego koriste. Pročitajte stoga neupitne znanstvene činjenice i savjete koje vas doista mogu zaštiti od zaraze.

Virus nije živi organizam, već molekula bjelančevina (dna) pokrivena zaštitnim slojem lipida (masti), koja kada se upije od strane mukoznih stanica oka, nosa ili ustiju, mijenjaju njihov genetski kod (mutacija) i pretvaraju ih u agresorske i multiplicirajuće stanice.

Budući da virus nije živi organizam, već molekula bjelančevina, ne može ga se ubiti, već se on dezintegrira sam. Vrijeme dezintegracije ovisi o temperaturi, vlazi i tipu materijala gdje se odložio ili dospio.  

Virus je vrlo osjetljiv i nestabilan, jedino što ga štiti jest tanki vanjski sloj masti. To je razlog zašto je bilo koji sapun ili deterdžent najbolja prevencija, jer pjena rastvara masti (i zato treba trljati tijekom 20 ili više sekundi, kako bi se napravilo sto više pjene). Rastapanjem sloja masti, molekula bjelančevina se rasprši i dezintegrira sama.

Toplina rastapa masti, stoga je jako dobro upotrebljavati vodu od vise od 25°C za pranje ruku, odjeće i ostalog. Osim tog, vruća voda radi više pjene, što pospješuje uklanjanje.

Alkohol ili bilo koja mješavina s alkoholom od više od 65 posto rastapa sve masti, osobito taj fini sloj masti virusa.
Bilo koja mješavina s jednim dijelom klora i pet dijelova vode otapa direktno bjelančevinu, dezintegrira virus iznutra.

Vodikov peroksid pomaže nakon sapuna, alkohola i klora, jer peroksid rastapa bjelančevinu virusa. Problem kod peroksida je sto ga se u tom slučaju treba koristiti čistog, a on oštećuje kožu.

Ne pomaže nijedan baktericid. Virus nije živi organizam poput bakterije. Ne može se ubiti nešto sto nije živo antibioticima, već se može razbijati njegova struktura svime prethodno navedenim.

Ultraljubičasta svjetlost na bilo kojem predmetu koji bi mogao imati na sebi virus dezintegrira bjelančevinu virusa.

Ostatak članka pročitajte na slobodnadalmacija.hr

Srijeda, 25.03.2020. / PSD, slobodnadalmacija.hr