Stručnjaci savjetuju: Ovo su tri pravila kako postupati s novcem za vrijeme koronavirusa

Stručnjaci savjetuju: Ovo su tri pravila kako postupati s novcem za vrijeme koronavirusa

U sveopćoj mobilizaciji koja je nastala oko koronavirusa, portal Moj-bankar.hr sažeo je što svjetski stručnjaci savjetuju kada je riječ o bankarenju i osobnim financijama.

Ako već niste, refinancirajte vaše obaveze
Iako su kamatne stope već duže vrijeme niske, mnogo je imatelja kredita koji nisu refinancirali svoje stambene ili gotovinske kredite s onima koji imaju nižu kamatnu stopu. Da, to imate pravo učiniti, i mnoge banke nude tu mogućnost (nemojte očekivati da će Vas banka podsjetiti). Centralne banke SAD-a i UK-a već su reagirale na padove burzi i financijskih tržišta tako da su snizile referentne kamatne stope što može poslužiti kao indikator da kamatne stope za vrijeme koronavirusa neće rasti.

Koristite beskontaktno plaćanje i izbjegavajte gotovinu
Svjetska zdravstvena organizacija je savjetovala da se izbjegavaju transakcije u gotovini. Naime, gotovina je pogodna za širenje virusa i bakterija i kao takva zapravo postaje savršen medij za širenje virusa. SZO predlaže korištenje beskontaktnog plaćanja s kojim bi se smanjila manipulacija i razmjena gotovine.
U Hrvatskoj beskontaktno plaćanje svakodnevno koristi 17% ljudi, dok jednom tjedno to radi 75% ljudi što pokazuje spremnost da se kolanje gotovine među stanovništvom smanji.

Zaposlenicima na određeno, vjerojatno će se odobravati brzi gotovinski krediti
U situaciji karantena i smanjenog kretanja stanovništva, definitivno će utjecati na smanjenje potrošnje i smanjenja poslovnih aktivnost. U SAD-u, gdje 50% zaposlenika imaju ugovor “na određeno” predviđa se smanjenje potrebe za takvim zaposlenicima to jest oni koji ostaju “raditi” će dobivati minimalac.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr


LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.03.2020.