Koju igru igraš ili kako biti izvanredan leader u izvanrednim vremenima?

Koju igru igraš ili kako biti izvanredan leader u izvanrednim vremenima?

Vjerujem da ćemo se svi složiti da su vremena u kojima živimo izvanredna. Poslovni svijet mijenja se brzinom i obimom kao nikada do sada.
Kako onda biti izvanredan leader? Sinonimi za izvanrednost su: izuzetan, različit, jedinstven, drugim riječima 'biti svoj', a svi znamo da smo najjači kad smo autentični, kad smo svoji.

Kako to postići?

U ovom kratko članku osvrnut ću se na najvažniju kvalitetu izvanrednog leadera, a to je mentalni sklop. U leadershipu, a tu ubrajam uz hijerarhijske leadere, i sve nas koji imamo neslužbene timove, tj. ljude s kojima surađujemo, te one koji sebe vide ako leadere svog života, naš stav (mindset) je osovina izvrsnosti.

Nije isto ako sebe vidimo kao nekoga kome se promjena događa ili sebe vidimo kao nekog tko u okviru svog prostora djelovanja proaktivno pokreće promjenu.

U prvoj varijanti se osjećamo nemoćni, a u drugoj kao aktivni sudionik u kreaciji nečeg novog.

Stoga je važno imati jasnoću gdje stvari počinju, važno je razumjeti i definirati važnost naše uloge u promjeni i transformaciji koja se događa.

To nas osnažuje, potiče na nove ideje i drugačije načine djelovanja, donosi nam nove ishode i uspjehe, te na taj način proaktivno utječemo na ljude oko nas, na naš tim, na naš vlastiti uspjeh i na uspjeh naše organizacije.

Kažu mi ljudi da nemaju moć i utjecaj. I u pravu su. U pravu su i oni koji misle da nemaju moć i utjecaj, a u pravu su i oni koji misle da ih imaju. To je razlika između mentalnog sklopa rasta i fiksnog mentalnog sklopa.

S mentalnim sklopom rasta i uz mikro djelovanje, vi vodite, vi ste važni, vi imate veliki utjecaj i veliku moć.

Vi ste izvanredni leaderi.

Vi definirate koju igru igrate – onu da uspijete ili neku drugu?

Autor: Iva Taiber

Autor: Iva Taiber

Iva Taiber je iskusna liderica i poslovni strateg s 20-godišnjim iskustvom.

Pomaže liderima i njihovim timovima da postignu NextLevel poslovne rezultate kroz još vještije korištenje svojih leaderskih snaga.

Iva vjeruje da su jasnoća svrhe i vizije, vješta komunikacija, podrška zaposlenicima da razumiju novi poslovni kontekst, rad na mindsetu, te kontinuirano osnaživanje sa novim znanjima i vještinama ključni elementi individualne promjene, koja onda doprinosi novom osobnom i organizacijskom uspjehu i razvoju.

L: linkedin.com/in/iva-taiber
W: nextlevel.com.hr

Ponedjeljak, 03.07.2023.