Zaposlenici zaduženi za kibernetičku sigurnost masovno doživljavaju burnout efekt

Zaposlenici zaduženi za kibernetičku sigurnost masovno doživljavaju burnout efekt

Timovi zaduženi za kibernetičku sigurnost pod ogromnim su pritiskom jer tijekom pandemije koronavirusa napadi na organizacije diljem svijeta postali su češći i opasniji, što ih je natjeralo da više rade, ali i da su konstantno izloženi stresu.

Ne samo da će se dogoditi nešto zbog čega će njihova organizacija biti u problemu, koji podrazumijeva "curenje" podataka ili materijalnu štetu u bilo kojem obliku, već i da će ostati bez posla ako nešto propuste. Naravno, tu su i prekovremeni sati, kojih je bilo podosta u posljednje dvije godine.

I sve to dovodi do iscrpljenosti, do zaposlenih koji su "izgorjeli" od svega što se događa oko njih. A dojam je kao da im nitko ne pomaže na adekvatan način. Poslodavci, u prvom redu, koji bi ih trebali rasteretiti boljim alatima, većim brojem zaposlenih i odlučnijim radom na edukaciji zaposlenika. Zatim bi i sami zaposlenici trebali učiniti više kako ne bi bili prelake mete i "vrata" ulaz u sustav.

U brojkama je probleme s kojima se nose timovi za kibernetičku sigurnost predstavio ThreatConnect, kroz istraživanje u kojem je sudjelovalo 500 rukovodećih osoba u IT sektoru. Čak 50 posto njih navodi da u organizacijama gdje rade postoje sve veća odstupanja u smislu osnovnih vještina potrebnih za obavljanje posla, što znači da nedostaje stručnjaka. Nadalje, 32 posto menadžera i 25 posto direktora u IT sektorima planira dati otkaze u narednih šest mjeseci. Jer vide da se ništa ne pomiče na bolje.

Kod njih 27 posto stres se navodi kao glavni razlog želje za napuštanjem radnog mjesta. Stres pak dovodi do nepažnje, izmorenosti, dekoncentracije i distrakcije, što pak dovodi do toga da je 88 posto proboja u sustave izazvano ljudskom greškom.

Jasno je što se mora učiniti - pojačati timove zadužene za kibernetičku sigurnost i pružiti im adekvatne alate kako bi se unaprijed mogli nositi s izazovima koji su postali opasniji nego ikad prije pandemije koronavirusa...

Preuzeto sa ictbusiness.info

Srijeda, 16.03.2022. / Marko Perić, Dražen Tomić, ictbusiness.info