Uvođenje 4-dnevnog radnog tjedna je budućnost?

Uvođenje 4-dnevnog radnog tjedna je budućnost?

Bivši premijer Ruske Federacije, Dmitrij Medvjedev pretpostavlja da će u budućnosti biti uveden četverodnevni radni tjedan, kako bi se pomoglo radnicima da prevladaju sindrom izgaranja i kronični umor.

Svjetska zdravstvena organizacija je definirala sindrom izgaranja kao profesionalni fenomen koji proizlazi iz stresa na radnom mjestu i dovodi do iscrpljenosti i psihičke odsutnosti. Prema izvještaju objavljenom 2018. godine, produktivnost ruske radne snage je među najnižim u usporedbi sa najvećim svjetskim ekonomijama, bez obzira na to što velik broj sati provedu na poslu.

„Vrlo je vjerovano da će u budućnosti četverodnevni radni tjedan biti definiran radnim ugovorom“, izjavio je Medvjedev na Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi.

On je rekao da konstantno traganje za uspjehom radnika dovodi do kroničnog stresa i umora, što dovodi do smanjenja produktivnosti.

On je naveo primjer novozelandskog poduzeća koje je uvelo četverodnevni radni tjedan i trodnevni vikend. Kao rezultat toga, rekao je on, produktivnost radnika na sat povećala se za otprilike 20 posto, a razina stresa kod zaposlenih značajno je smanjena.


Ostatak članka pročitajte na: bizlife.rs

Utorak, 21.01.2020.