Uskoro će u Švicarskoj moći raditi svi građani EU, osim Hrvata

Uskoro će u Švicarskoj moći raditi svi građani EU, osim Hrvata

Građani Rumunjske i Bugarske od 1. lipnja ove godine imat će punu slobodu zapošljavanja i otvaranja posla u Švicarskoj, piše index.hr.

Drugim riječima, kako je objavilo bugarsko ministarstvo vanjskih poslova, Bugari i Rumunji će ubuduće imati ista prava kao i ostali građani Europske unije - osim građana Hrvatske, prenosi Bugarska novinska agencija.

Hrvatska će, dakle, ostati jedina država članica EU-a čiji građani ne mogu slobodno živjeti i raditi u Švicarskoj, već moraju imati radnu dozvolu ako žele ostati u Švicarskoj više od tri mjeseca, u skladu s kvotom koju je Švicarska uvela.

Švicarska, podsjetimo, nije članica EU-a, ali s Unijom je blisko povezana kroz niz bilateralnih sporazuma, koji joj omogućuju da sudjeluje u jedinstvenom tržištu EU-a iako nije članica. 

To je postalo moguće nakon što je Švicarsko savezno vijeće (vlada Švicarske konfederacije) 15. svibnja usvojilo odluku kojom je ukinulo kvote za stanovanje za bugarske i rumunjske građane. Tom je odlukom izmijenjena i službena Regulacija primjene sporazuma između EU-a i Švicarske o slobodnom kretanju osoba. 

Švicarska je, naime, kao i neke druge članice EU-a, uvela tranzicijski period po pitanju slobode kretanja za građane novih članica Unije. Budući da je maksimalno trajanje tranzicijskog perioda 10 godina, prema sporazumu između Švicarske i EU-a, tranzicijski period je počeo 1. lipnja 2009., a završava 31. svibnja 2019.

Naime, Švicarska je nedavno odlučila produljiti prijelazno razdoblje za radnike iz Hrvatske kojima je tako spriječen pristup švicarskom tržištu rada do 2021. godine, za razliku od radnika bilo koje druge članice EU-a.

Konkretno, prema ovoj politici, građani Hrvatske koji žele raditi ili živjeti u Švicarskoj dulje od tri mjeseca, moraju ispuniti stroge zahtjeve za radnu dozvolu. 


Ostatak članka pročitajte na: index.hr

Četvrtak, 23.05.2019.