Upoznajte Rain: Ona je prvi hrvatski potražni vatrogasni pas koji je zaslužio mirovinu

Foto: Marko Gracin

Upoznajte Rain: Ona je prvi hrvatski potražni vatrogasni pas koji je zaslužio mirovinu

Dvanaestogodišnja ženka belgijskog ovčara, Rain, prvi potražni vatrogasni pas u Hrvatskoj, prije četiri je dana službeno umirovljena, nakon desetogodišnje službe u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija. Rain je umirovljena na blagdan svetog Florijana, zaštitinika vatrogasaca, a u deset godina službe zajedno sa svojim vodičem, vatrogascem Zoranom Laslavićem, sudjelovala je u nebrojenim akcijama traganja i spašavanja, od potraga za nestalim osobama po šumama i planinama, do traganja u ruševinama nakon katastrofalnog potresa u Petrinji.

Dobrodržećoj »penzionerki« koja je otvorila vrata obuci potražnih pasa u vatrogasnim postrojbama diljem Hrvatske, u povodu prestanka aktivne službe, Hrvatska vatrogasna zajednica uručila je posebnu medalju, a dobila je i plaketu Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije te cijelu vreću psećih poslastica od Grada Opatije čija je profesionalna vatrogasna postrojba, zahvaljujući Rain i Laslaviću, postavila temelje danas dobro razgranate mreže vatrogasnih potražnih pasa u cijeloj zemlji.

– Sad je u zasluženoj mirovini, iako ona nikad neće »priznati« da je penzionerka. Iako ima dvanaest godina, i dalje kad se približimo poligonu za vježbu, sada s njenom nasljednicom, Rain već maše repom i jedva čeka da joj dam komandu za traženje.

U akcije traganja i spašavanja više neće ići, ali ću i dalje s njom raditi jer na to je navikla i to najviše voli, uz izležavanje kod kuće, kaže Laslavić, s kojim su na fotografiranje za Novi list došli i njegova supruga Lorena, također vatrogaskinja i vodič potražnog psa Sparkyja, prvog križanca koji je položio zahtjevan ispit za vatrogasnog potražnog psa, njihova dvoipolgodišnja kći Enea te Sparky i mlada belgijska ovčarka koja će u budućim akcijama traganja zamijeniti Rain.

Rain

K-9 timovi

Rain je izvorno trebala biti kućni ljubimac, ali nakon što ju je nabavio, Laslavić je vatrogasnim zapovjednicima predložio pokretanje K-9 službe, odnosno obuke potražnih vatrogasnih pasa, u JVP-u Opatija, odnosno u Vatrogasnoj zajednici Primorsko-goranske županije, po uzoru na slične službe u vatrogasnim postrojbama u Europi i svijetu.

– Ideju sam iznio tadašnjem zapovjedniku JVP-a Opatija Mladenu Šćulcu, današnjem zapovjedniku Vatrogasne zajednice PGŽ-a, i Stanku Gaušu koji je danas predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a, a tada je bio županijski zapovjednik. Moja ideja je bila da pokrenemo obuku pasa na razini naše, opatijske postrojbe, ali nakon više razgovora oni su rekli ne. Ali ne bilo kakvo ne, nego – ne, nećemo to raditi na lokalnoj razini, krenut ćemo s tim na razini cijele države.

I tako je, na sreću, sve počelo. Iskreno, bio sam malo skeptičan hoćemo li s tim zaista krenuti ili ne, ali nakon prvog sastanka s čelništvom Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu, odlučeno je da krećemo s projektom vatrogasnih K-9 timova u Hrvatskoj. Rain je bila prvi vatrogasni pas koji je prošao obuku za traganje u ruševinama, u prirodi, u lavinama i tako redom.

Od nje i s njom su učili brojni današnji izvrsni vodiči i potražni psi pa zahvaljujući razumijevanju naših zapovjednika i cijele vatrogasne zajednice, danas u Hrvatskoj imamo dvadeset i tri aktivna tima vatrogasnih potražnih pasa i vodiča, od istočne Slavonije do dubrovačkog područja, što je velik uspjeh i velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji, kad su naši psi odradili zaista velik i odličan posao, kaže Laslavić...

Ostatak vijesti pročitajte na linku.

Ponedjeljak, 09.05.2022. / Marinko Glavan, novilist.hr