Radnici puno više spavaju ako se radi 4 dana u tjednu, a to značajno pridonosi općem zadovoljstvu

Radnici puno više spavaju ako se radi 4 dana u tjednu, a to značajno pridonosi općem zadovoljstvu

Poslovna okolina se mijenja, način rada više nije kao što je bio prije samo nekoliko godina i dok mnogi poslodavci još uvijek zaziru od rada na daljinu ili radnog tjedna koji traje četiri dana, podaci sugeriraju da bi zbog dobrobiti svojih zaposlenika trebali odbaciti stare postavke i poglede na obavljanje posla.

Naime, profesor menadžementa Christopher Barnes sa Sveučilišta Washington naglašava da su zaposlenici koji rade dan manje u tjednu odmorniji, produktivniji, zadovoljniji i općenito zdraviji.

"Kad čovjek ne mora žrtvovati san zbog posla, sve mu se mijenja na bolje. Naime, spavanje i posao su u konstantnom sukobu i najčešća žrtva je zdravlje pojedinca, što se odražava i na to kako obavlja posao", kazao je Barnes.

S njim se slaže sociologinja i ekonomistica Juliet Schor s koledža Boston, a mišljenje temelji na saznanjima prikupljenima kroz opširno praćenje organizacija diljem svijeta koje odnedavno eksperimentiraju s četverodnevnim radnim tjednom.

"Poslodavci shvaćaju da ako mogu promijeniti mišljenje o tome gdje ljudi rade, mogu i ono o tome koliko su dana na poslu", ističe Schro i nudi konkretne brojke pristigle nakon uvođenja kraćeg radnog tjedna:

"Nakon promjene s petodnevnog na četverodnevni radni tjedan vidjeli smo da manje od sedam sati sna tijekom noći ima svega 14,5 posto zaposlenih u odnosu na njih 42,6 posto prije te promjene. U prosjeku, svi spavaju 7,58 sati tijekom noći. To je gotovo cijeli jedan sat duže nego kad su radili pet dana u tjednu."

Također, produktivnost zaposlenih ostala je identična ili se poboljšala, što znači da organizacije koje su se odrekle jednog dana, nisu se odrekle rezultata koji su zabilježeni. I to je ono na čemu se može graditi dalje ova priča, koju bi zasigurno objeručke prihvatila velika većina zaposlenih bilo gdje na svijetu...

Izvor: ICT Business

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Srijeda, 22.05.2024. / ICT Business