Poruke za uspjeh: Poslovne lekcije iz filmova

Iz drame "Jerry Maguire" može se naučiti o važnosti dobrih odnosa s klijentima, iz "Milijunaša s ulice" o tome kako se upornost ipak isplati, a iz "Kuma" koje je ponude bolje odbiti...

Prema procjenama filmskih kritičara i poslovnjaka, drama "Jerry Maguire" predstavlja izvor mudrih lekcija koje mogu poslužiti svakom karijeristu na putu do uspjeha - ali i radnicima koji se bore sa sobom i recesijom kako ne bi izgubili bitku u teškim prilikama. Utrka za novcem pretvorila je sportskog menadžera Jerryja Maguirea (Tom Cruise) u beskrupuloznog biznismena koji je izgubio dodir sa stvarnim vrijednostima i postao automat za zgrtanje novca. U trenutku otrežnjenja, mučen grižnjom savjesti, napisao je memorandum u kojem preporučuje tvrtki da manje gleda na novac, a više na dobrobit klijenata - "s manje klijenata moći će se svakom pojedinačno kvalitetnije posvetiti." Mreža poznanstava ključna je za "plivanje" u moćnoj konkurenciji, a upravo je topli ljudski faktor komadić slagalice koji nedostaje u komunikaciji s ljudima - i glavni krivac za neuspjeh. Jedna od lekcija može se izvući i iz scene u kojoj Rod Tidwell (Cuba Gooding Jr.), jedini preostali klijent, u telefonskom razgovoru naređuje Maguireu da viče: "Pokaži mi novac! / Show me the money!" jer želi da njegov agent izrazi entuzijazam i osjećaje. Jerryja izluđuje to što Rod misli samo na novac i govori mu kako bi on trebao igrati sa srcem, baš kao što je činio na početku karijere, jer je to jedini način na koji može uspjeti.

Suočavanje sa samim sobom i ljubav prema poslu uspijevaju na filmu, ali i u životu. Sličnu poruku ima i "Milijunaš s ulice", u kojem glavni glumac mora biti uporan kako bi se izvukao iz siromaštva, a za ono što doista želi spreman je i skočiti u septičku jamu. Neobrazovani Indijac bio je dovoljno hrabar da slijedi svoje snove bez obzira na to što za to nije imao mnogo izgleda.

BIJEG U POSAO ČESTO OSTAVLJA ŽALJENJE ZA PROPUŠTENIM

Nemam odgovore na sva pitanja. U životu sam gubio koliko sam dobivao. No volim svoju ženu. Volim život i svima želim moju vrstu uspjeha, rekao je mentor Jerryja Maguirea Dicky Fox, a citat je ušao u filmsku antologiju. Ako igrači nisu dovoljno mudri, utrka za novcem ostavlja brojne žrtve, a na cilju ih u većini slučajeva čekaju očaj i žaljenje za propuštenim prilikama. Bijeg u posao ne može izliječiti privatne probleme.

AKO NISI NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, MOŽEŠ IZGUBITI POSAO, OBITELJ I PRIJATELJE
Ryan (George Clooney) i Alex (Vera Farmiga) u filmu "Ni na nebu ni na zemlji" daju gledateljima lekciju što se događa ako se pretvoriš u posao. - Prisjeti se najdražih uspomena u životu. Jesi li bio sam? Život je bolji u društvu - kaže Ryan upućujući na to da zbog posla možeš izgubiti privatan život. Iz filma se može naučiti i kako uvijek moraš imati plan B, spoznati važnost slušanja sugovornika i uvidjeti opasnosti stagniranja.

IZ "KUMA" SE UČI O POSLJEDICIMA KORUPCIJE
Coppolina trilogija iz 1972. proglašena je drugim najvećim filmom u povijesti kinematografije. Mafijaška obitelj poučava o moći novca i preuzimanju odgovornosti za vlastita djela. Ako bi se morala svesti na jednu rečenicu, poruka filma bio bi citat Vita Corleonea: - Ponudit ću mu nešto što neće moći odbiti.

Neslomljiva volja zarazi cijeli tim

Nada izgrađuje posao. Andy Dufresne u "Iskupljenju u Shawshanku" u ne gubi nadu iako je na doživotnoj robiji te uči poslovnjake kakvu snagu pojedinac ima.

Iz holivudskih filmova može se naučiti mnogo više poslovnih lekcija od najčešće uzrečice "You are fired!" (Otpušten si!). Film "Iskupljenje u Shawshanku" je remek-djelo o veličini ljudskog duha. Zatvorski duo Red i Andy (Morgan Freeman i Tim Robins) tijekom godina zajedničkog zatočeništva u Shavvshanku pronalaze smisao života u prijateljstvu, iskupljenju, nadi i vjeri prema boljoj budućnosti, iako je osuđen na doživotnu robiju te je odslužio 20 godina kazne, Andy ne gubi neslomljivu volju i snalažljivost, koje ulijevaju optimizam i donose promjene zatvorenicima: - Potrudi se živjeti ili ćeš umrijeti - slavna je rečenica Andyja Dufresnea, na čijem primjeru biznismeni mogu naučiti koliko pojedinac može utjecati na produktivnost čitavog tima.

KRENI NAPRIJED GDJE GOD SE NALAZIŠ
Film "Gužva i frka" redatelja Craiga Brewera uvjerljivo i izravno prikazuje težak put nadarenih repera, kojima je svijet glazbe najčešće jedini izlaz iz kriminala: - Svatko je sam svoj krojač uspjeha i reklame. Znači da svatko treba pronaći način da krene naprijed.

TAŠTINA U POSLU MOŽE NAVUĆI VRAGA NA VRATA

Mladi "yuppie" Kevin (Keanu Reeves) nikad nije izgubio slučaj - čak ni kad je njegov klijent bio kriv. lako zna da je to što radi pogrešno, taština mu ne dopušta da prestane, zbog čega prodaje dušu vragu Johnu Miltonu (Al Pacino), koji se proslavio citatom: - Taština, moj omiljeni grijeh.

U POSLU OBITELJ I PRIJATELJI POSTAJU SAMO SUIGRAČI
Nakon ubojstva kongresmenove suradnice razotkriva se njihova intimna veza te političke laži i intrige između kolega. Iz filma "U vrtlogu igre" može se naučiti kako se privatno ne može odvojiti od poslovnog, a ponekad se ne može vjerovati ni najboljim prijateljima jer novac i moć mogu pokvariti ljude.

ŽIVOT JE PRILIKA
U "Dućanu čuda gospodina Magoriuma" Dustin Hoffman glumi vlasnika čarobne trgovine igračkama koja počinje propadati nakon što odluči dati otkaz. Kako bi vratio trgovinu, on i njegova pomoćnica (Natalie Portman) moraju početi vjerovati u moć trgovine i igračke. - Život je prilika, potrudi se da uspiješ - napominje Magorium.

GOSPODARE SVEMIRA POBJEĐUJE SE ČVRSTIM STAVOM
Ona je potpuno luda, cvili Andrea (A. Hathaway) zbog šefice iz pakla u filmu "Vrag nosi Pradu". Andrea ima posao za koji bi sve žene ubile, no Miranda joj zagorčava život dajući joj poslove iznad njezinih mogućnosti. Postupke šefova koji misle da su središte svemira ne treba shvaćati osobno, a može ih se pobijediti tako da se izborite za sebe.

Citati:

BUDI DOBAR SVE DOK NE DOĐE VRIJEME DA POSTANEŠ ZAO

- "Izbacivač", 1989.

U BEJZBOLU NIKAD NEMA MJESTA ZA PLAKANJE

- "Njihova liga", 1992.

NE IDE TI - PLATI! SVE SE ZAPALILO - PLATI! UDARIO JE GROM - PLATI!
- "Dobri momci", 1990., posao i suosjećanje ne idu zajedno

SVATKO MORA SAM IZABRATI NAČIN NA KOJI ĆE USPJETI
- "Divan život", 1946., Hrabrost i originalnost najbolje su vodilje

KAKO SI PROŠIRIO POSAO, TAKO TI JE SRCE ZAPOSJEO ZLATNI IDOL
- "Scrooge", 1970., skromnost je uvijek dobra poslovna vrlina.

Nika Borovac, 24sata.hr

Tagovi: savjeti
Srijeda, 08.09.2010.