Koroni usprkos

Kako ćemo se sunčati na plažama ovoga ljeta: ‘Ovo je čisto ludilo! Pa tko bi to želio?!‘

Foto: Nuova Neon Group

Kako ćemo se sunčati na plažama ovoga ljeta: ‘Ovo je čisto ludilo! Pa tko bi to želio?!‘

Otkad nas je zahvatila pandemija COVID-19, duga je lista svega onoga što je do jučer bilo nenormalno, a danas je postalo normalno. Pa se tako više nitko i ne čudi kad vidi fotografije iz nekih europskih metropola gdje restorani još rade, a gdje su gosti na intimnoj večeri međusobno za stolom odvojeni pleksiglasom. Tako bi moglo biti uskoro i kod nas kad mjere malo popuste.

Onaj isti visoko dignuti pleksiglas koji viđamo u ljekarnama i na tržnicama gdje nema kućica, uskoro bi se mogao preseliti i na terase kafića.

A talijanska tvrtka Nuova Neon sa sjedištem u Modeni, pak išla je i korak dalje. Oni su u susret turističkoj sezoni, izašli s prijedlogom kabina od pleksiglasa za plaže koji izgleda potpuno bizarno.

Kako pišu talijanski mediji masovno kupanje i sunčanje na dugim pješčanim plažama ove je godine vrlo riskantno zbog opasnosti od zaraze SARS-CoV-2 virusom, pa je talijanska tvrtka ponudila rješenje koje uključuje kabine od pleksiglasa.

Oni već otprije rade plastične zaslone za banke i ljekarne, a sad su odlučili ponudu proširiti na plaže. Inače su specijalizirani za izradu krovišta i prozora.

Prozirne kutije od pleksiglasa dizajnirane su tako da drže mjere socijalne distance i ograničavaju prostor za sunčanje. Paneli od pleksiglasa visoki su dva metra i široki 4,5 metra sa svake strane, a u improviziranu kabine mogu se smjestiti dvije ležaljke i suncobran. Ostaje i malo slobodnog prostora za kretanje. 

Tvrtka je već zaprimila i zahtjeve iz inozemstva, a objašnjavaju kako kabine nisu izrađene od jednostavnog pleksiglasa, već posebnog tipa koji može blokirati štetne UV zrake. Također su opremljene uređajima za dezinfekciju, a krov je otvoren, kako bi bilo dovoljno zraka i sunca.

---

Ipak, unatoč ambicioznom projektu povratne informacije od turističkih radnika nisu pozitivne, štoviše prevladava mišljenje kako takav koncept u Italiji nije izvediv pogotovo ne u Liguriji i njenim kamenitim, strmim i često teško pristupačnim plažama. 

"Ove su kabine prvotno zamišljene za korisnike u staračkim domovima i bolnicama. Ali sada s obzirom na situaciju i mislili smo da se one mogu dobro iskoristiti za zaštitu čak i dok se sunčamo - otkrio je voditelj odjela nabave Nuova Neon, Marco Giusti. 

Kompanija iz Modene svoj je koncept prezentirala na sastanku sa zakupcima plaža u Riminiju i drugim turističkim mjestima na rivijeri Romagnola, no oni nisu bili oduševljeni idejom...

Ovu i slične vijesti pronađite na slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 21.04.2020. / slobodnadalmacija.hr